Avocatul Gheorghe Piperea îi sfătuieşti pe români să amâne luarea unui credit, fie pentru casă, fie pentru altceva, în anul 2020. Contactat de DC News, acesta a explicat care sunt motivele pentru care ar trebui să ne gândim de două ori înainte să luăm un credit.
Întrebat de DC News dacă românii ar trebui să mai ia credite în 2020, în contextul economic care se prefigurează, avocatul Gheorghe Piperea a dat un răspuns ferm.
"Nu, categoric nu. Exceptând situaţiile care nu suferă amânare, situaţiile cu totul şi cu totul extraordinare. Oricum, creditul este ca un medicament, nu trebuie să-l iei ca şi cum l-ai consuma în mod curent, ci doar atunci când chiar ai nevoie de el. Când spun situaţii extraordinare mă refer la situaţiile în care este nevoie de o finanţare pentru finalizarea studiilor de către copilul tău, este nevoie de o sumă de bani pentru a completa restul de preţ pe care trebuie să-l plăteşti pentru că deja ai plătit un avans unui proprietar de apartament, este nevoie de o sumă de bani pentru efectuarea unei intervenţii chirurgicale.
Nu te îndatorezi începând din 2020 pe termen mediu sau lung, întrucât urmează să rămâi captiv al acelui credit pe zeci de ani de acum încolo", a spus avocatul Gheorghe Piperea pentru DC News.
Acesta a explicat care sunt motivele pentru care trebuie să ne gândim de două ori înainte de a face un credit, fie pentru casă, fie pentru altceva.
"În primul rând din cauza condiţiilor precare economice care vor domina anul 2020. În al doilea rând, contractele de credit pe termen mediu şi lung se caracterizează prin non-linearitate, adică ai senzaţia că o dobândă de 5 % la un credit de 100 de lei înseamnă că vei plăti la finalul anului 105 lei. În realitate, suma respectivă nu e doar 5 lei, pentru că în contracte sunt tot felul de comisioane care majorează dobânda, de aceea trebuie să te uiţi la aşa numitul DAE, dobânda anuală efectivă.
De asemenea, dacă nu plăteşti în timpul anului ratele lunare, se adaugă penalităţi, astfel încât nu mai e vorba de doar 5%, ci de 10 %. După încă un an, ai impresia că ai plătit tot ceea ce trebuie şi te trezeşti că, de fapt, nu ai plătit nimic din rată, ci ai plătit numai dobânzi şi penalităţi şi tot aşa până când ajungi în situaţia de a plăti de două sau chiar de trei ori creditul respectiv, credit pe care îl considerai uşor de depăşit.
Toată lumea trebuie să fie foarte atentă la această non-linearitate a creditului, care înseamnă că are nişte condiţii de creştere a creditelor în progresie aritmetică, iar uneori în progresie geometrică", a mai spus Gheorghe Piperea pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu