EXCLUSIV  Gata cu risipa alimentară în România! Prețurile ar putea scădea la jumătate în supermarket. Detalii aici, într-un interviu cu Diana Buzoianu (USR)

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare va fi supus la vot vineri într-o inițiativă istorică pentru România.

Despre acest subiect am discutat cu Diana Buzoianu, deputată din cardul partidului USR, una dintre inițiatoarele reformei legii.

”Ne-am dat mâna pe acest proiect cu scopul de a face din recomandările care există acum în legislație, obligații ferme”, spune Diana Buzoianu în exclusivitate pentru DC News.

”Legea din 2012 a făcut un pas mare, în sensul în care aveam pentru prima dată niște prevederi cu privire la risipa alimentară, iar acum, ani de zile mai târziu credem că am ajuns la maturitatea necesară astfel încât să existe obligații ferme și pentru operatorii economici dar și pentru autorități.” mai precizează deputata din partea USR.

Am întrebat-o pe Diana Buzoianu despre prevederile pe care le aduce în plus modificarea legii.

”Am simplificat procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente, de exemplu dacă alimentele nu sunt perisabile, să existe posibilitatea să poată să fie ridicate chiar dacă nu există un aviz sanitar-veterinar, bineînțeles cu condițiile stabilite de ANSVSA(Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor).

De asemenea, va exista o platforma națională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată și gestionată de către Ministerul Agriculturii. Am gândit mecanisme ca toată lumea să-și dea mâna să salvăm aproximativ 2.55 milioane de tone alimente aruncate în fiecare an, în realitatea în care mai există copii care se culcă înfometați.”, a precizat aceasta.

Întrebată despre măsurile pe care trebuie să le respecte operatorii economici, ea a răspuns:

”Există o ierarhie de măsuri care au fost trecute în articolul de lege, care trebuie respectată de operatorii economici. Spre exemplu: să scazi prețul ca să te asiguri că se vând alimentele, să le donezi către un ONG sau să vinzi către operatori care produc mâncare de animale sau compost. Un operator economic înainte să arunce alimentele ca deșeuri, să pună în aplicare măcar 2 măsuri. 

Iar, pentru a preveni modificări intenționate ale mărfurilor ea a precizat: ”Odată ce alimentele au fost vândute către operatorii economici, ei nu pot lua măsuri să facă alimentele improprii în mod deliberat, ca să se asigure că alimentele vor fi folosite în alt fel.”

O problemă pe care au întâmpinat-o parlamentarii în obținerea de date relevante a fost subliniată de Diana Buzoianu, ”nu există acum date centralizate” spune ea cu scopul de a sublinia nevoia de a crea un mecanism care să monitorizeze operatorii economici.

De asemenea, am discutat și despre directivele europene, ea precizând ”de la nivel european vom primi directive împotriva risipei alimentare, iar legea pe care am propus-o vine mănușă.”

Totuși, legea a avut un proces lung de facere, deputata precizând ”a fost un proces de 2 ani de zile de negocieri”.

VEZI MAI MULTE AICI - https://www.dcnews.ro/proiectul-privind-lupta-impotriva-risipei-alimentare-a-trecut-de-comisia-pentru-industrii-si-servicii-a-camerei-deputatilor_948674.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel