Starea de alertă ar putea fi ridicată. Nu există un acord politic în această direcție, ci doar păreri personale deocamdată.
Florin Cîțu, președintele PNL, declară că România este pregătită ”să renunţe la unele constrângeri de acum, cu siguranţă”. Marcel Ciolacu, liderul PSD, este de părere că ”starea de alertă nu mai trebuie prelungită pe teritoriul României”.
Recent, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu părea să împărtășească aceeași viziune: ”Nu putem să aplicăm niciun fel de măsuri de relaxare în acest moment decât când acest indicator al gradului de ocupare al secțiilor ATI începe să scadă în mod susținut. (...) Nu facem acum predicții, ne dorim să ridicăm starea de alertă cât mai repede, dar în condiții de siguranță, în care să existe predictibilitate, să nu ne întoarcem la o situație similară. Nu avem un calendar al relaxărilor, nu avem motive să avem, situația în ATI COVID este serioasă în continuare. Foarte multe țări au renunțat la criteriul incidenței, trebuie să vedem ce se întâmplă în Terapie Intensivă.”
Atunci, prima măsură posibilă anunțată de Alexandru Rafila a fost renunțarea la purtarea măștii de protecție în spațiile publice deschise. Ulterior, însă, CCR a declarat neconstituțional aplicată măsura purtării măștii.
Astăzi, 22 februarie 2022, au fost raportate 14.775 noi cazuri și 215 decese. Numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 8.915, cu 649 mai puțin decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 1.063 de persoane, cu 38 mai puțin decât în ziua anterioară. Dintre cei 1.063 de pacienți internați la ATI, 929 sunt nevaccinați, mai arată bilanțul zilei. Din totalul pacienților internați, 532 sunt minori, 523 fiind internați în secții, cu 107 mai puțin decât în ziua anterioară și 9 la ATI, cu 2 mai mult decât în ziua anterioară.
DCNews a realizat un sondaj, pentru a vedea ce părere au oamenii cu privire la ridicarea stării de alertă, ce ar presupune și ridicarea restricțiilor.
Întrebați ”Trebuie ridicată starea de alertă?”, 57,9% au răspuns ”Da”.
”Nu” au răspuns 19,2%. Un procent și mai mare, de 23%, a răspuns ”Nu chiar acum”. Acesta din urmă reprezintă un procent însemnat care înclină semnificativ balanța. Dacă nu ar fi existat varianta de răspuns ”Nu chiar acum”, cel mai probabil, cei mai mulți ar fi mers spre varianta ”Da”, pentru că aceasta a treia categorie presupune ca să fie ridicată starea de alertă - deci ”Da”- dar puțin mai târziu. Este, oarecum, varianta ”Rafila”: să așteptăm să fim mai bine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu