Gata de doi ani, singurul centru de specialitate pentru cei 10.000 de copii autiști din țară e nefuncțional din cauza unor... avize!

Alegeri prezidentiale 2024

Construit și complet dotat, grație unor investiții de 2,9 milioane de euro donați de Norvegia și 3,74 milioane de lei din Bugetul de Stat, Centrul de îngrijire pentru copii cu TSA (tulburări cu spectru autist) al Spitalului „Dr. Constantin Gorgoș” din Capitală este nefuncțional, de la finalizarea sa. Adică, de doi ani de zile! Motivul este și mai revoltător: au lipsit niște... avize! Persoanele responsabile din Ministerul Sănătății își recunosc vina... dar atât – rămân, neclintite, în funcții! Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu promite că problema Centrului va fi soluționată „în două-trei luni”, odată cu modificarea legislației în domeniul psihiatriei și cu reorganizarea Centrului de Sănătate Mintală.

 Un Centru la nivel european

De doi ani de zile, doctorul Violeta Manasi, managerul Spitalului „Dr. Constantin Gorgoș”, face memorii. Cum se schimbă ministrul Sănătății, îi semnalează noului deținător al portofoliului problema majoră cu care se confruntă. „Este foarte frustrantă situația. Chiar și ambasadorul Norvegiei a spus că avem aici unul dintre cele mai moderne centre de acest tip din Europa și că în Norvehia nu au așa ceva. Dar, ce folos, dacă nu îl putem folosi la capacitatea sa?! Aici am putea trata 250 de copii, anual. Și nu e vorba doar de tratament, fiindcă acesta este un centru pilot integrat, singurul din țară, în care se face diagnostic, tratament, recuperare, monitorizare. Dar am rămas la capacitatea din trecut a spitalului, de 50 de copii. Nu avem personal de specialitate suficient – doar un singur medic, un psiholog și un asistent social”, arată doamna Manasi.

 Proiectul acestui centru pilot a inclus pregătirea a 200 de specialiști din toată țara: medici, psihologi, psihopedagogi, asistenți sociali, asistenți medicali, logopezi, kinetoterapeuți etc. Conform termenilor donației (grantului) din partea Innovation Norway, 46 dintre acești specialiști ar fi trebuit selecționați și angajați în urma examinării finale. Acest fapt nu a fost respectat.

 Demersurile nerealizate, exclusiv birocratice, sunt două: 1. Includerea noului Centru în structura organizatorică a spitalului; 2. Aprobarea statului de funcții care să includă cei 46 de noi angajați.

 Traseul este următorul: spitalul face cererea către Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), aceasta obține avizul Ministerul Sănătății și apoi aprobă.

 Spitalul a cerut (aprobarea) în aprilie 2011, ASSMB a cerut (avizul), Ministerul Sănătății n-a dat avizul.

 „Acarul Păun” e... o imprimantă!

Acum, după al „n”-lea memoriu depus de Spitalul „Dr. Constantin Gorgoș”, de data aceasta la cabinetul ministrului Eugen Nicolăescu, sunt semne că situația s-ar putea rezolva: „Spre deosebire de predecesorii săi, actualul ministru a venit la fața locului, să vadă despre ce este vorba, la câteva zile după data de 15 februarie, când i-am făcut sesizarea. Am avut și o discuție amplă, încurajatoare. Deci, nu am ce să îi reproșez, dimpotrivă”, spune managerul Violeta Manasi.

După vizita ministrului, la Spital a ajuns, via ASSMB, și o adresă a Direcției Organizare și Politici Salariale din Ministerul Sănătății, prin care se susține că, de fapt, avizul pentru integrarea Centrului în Spital ar fi fost dat din 2011, dar... „dintr-o regretabilă eroare (…) la imprimarea anexei nu au fost tipărite ultimele două rânduri care cuprind mențiunea că la nivelul unității funcționează Centrul de Îngrijire pentru Copii cu Tulburări de Spectru Autist”.

Semnatarele epistolei, adică directorul Doina Tănasă și consilierul dr. Marieta Bărduț au și tupeul să adauge că „nu am fost sesizați de la aceea (sic!) dată și până în prezent de această situație”.

Însă, în afara repetatelor memorii ale d-nei Manasi, Ministerul Sănătății a fost sesizat, tot în repetate rânduri, de Ambasada Norvegiei. Guvernul norvegian are obligația de a monitoriza pentru cel puțin cinci ani proiectul finanțat și reprezentanții săi au constatat că situația este identică cu cea din 2011. „Întrucât Centrul nu funcționează în conformitate cu termenii grantului, dacă această situație nu este grabnic rezolvată, este posibil ca România să fie obligată să restituie grantul”, avertizează Violeta Manasi.

 Ministrul rezolvă problema legislativ

Contactat de DeCeNews, Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății, a declarat că problema urmează a fi soluționată „în următoarele două-trei luni de zile”. „Vrem să restructurăm, din temelii, domeniul acesta, al sănătății mintale. Până la data de 30 de zile vom creiona un concept. Apoi, intrăm în faza legislativă, de lansare în dezbatere publică și apoi de adoptare a unor acte normative. Vom restrucura Centrul de Sănătate Mintală. Și apoi, pe această nouă bază, vom rezolva și problema Centrului pentru copii autiști de la Spitalul Gorgoș”, promite Nicolăescu.

Referitor la atenționările norvegienilor, ministrul consideră că „dacă au așteptat doi ani, acum mai pot aștepta o lună de zile”.

I-am cerut domnului Nicolăescu opinia și despre adresa subordonatelor sale de la Direcția Organizare și Politici Salariale: „Iată, se dovedește, din nou, ceea ce am mai spus – anume, că structurile birocratice au nenorocit sistemul”, a fost replica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel