Guvernele din întreaga lume au planificat deja suficiente proiecte de combustibili fosili pentru a satisface cererea globală de energie până în 2050, conform unui studiu amplu destinat liderilor politici.
În lumina acestui fapt, cercetătorii de la University College London (UCL) și International Institute for Sustainable Development (IISD) au declarat joi că guvernele ar trebui să înceteze emiterea de licențe noi pentru petrol, gaze și cărbune, scrie The Guardian.
Studiul susține că, dacă guvernele își vor respecta angajamentele asumate pentru a împiedica depășirea țintelor climatice, nu vor mai fi necesare proiecte noi de combustibili fosili. Datele oferite constituie o „bază științifică riguroasă” pentru ca guvernele să interzică proiectele noi de combustibili fosili și să înceapă un declin gestionat al industriei combustibililor fosili, încurajând în același timp investițiile în alternative energetice curate.
Prin stabilirea unei „cereri clare și imediate”, liderii politici ar putea crea o nouă normă cu privire la viitorul combustibililor fosili, normă împotriva căreia industria ar putea fi „imediat responsabilizată”, au spus cercetătorii.
Publicat în jurnalul Science, raportul a analizat prognozele globale de cerere de energie pentru petrol și gaze, precum și pentru electricitate pe bază de cărbune și gaze, utilizând o gamă largă de scenarii compilate pentru Panelul Interguvernamental al ONU privind Schimbările Climatice care limitează încălzirea globală la 1,5°C peste nivelurile preindustriale.
Studiul a concluzionat că, pe lângă nevoia de a opri extracțiile noi de combustibili fosili, nu este necesară nicio nouă generație de energie pe bază de cărbune și gaze într-un viitor cu emisii nete zero.
Publicarea acestui raport este de așteptat să reînvie criticile la adresa guvernului conservator al Regatului Unit, care a promis să ofere sute de licențe de explorare pentru petrol și gaze pentru a stimula industria din Marea Nordului. Această politică a devenit un punct de diferențiere cheie față de partidul laburist de opoziție înaintea alegerilor generale din 4 iulie.
Laburiștii au promis să pună capăt noilor licențe pentru Marea Nordului dacă vor ajunge la putere și intenționează, de asemenea, să majoreze taxele pe profiturile realizate de câmpurile de petrol și gaze existente pentru a finanța investițiile în proiecte de energie verde printr-o nouă companie de stat, Great British Energy.
Dr. Steve Pye, coautor al raportului de la UCL Energy Institute, a declarat: „Important, cercetarea noastră stabilește că există o bază științifică riguroasă pentru norma propusă, arătând că nu este nevoie de proiecte noi de combustibili fosili.”
„Claritatea pe care o aduce această normă ar trebui să ajute la concentrarea politicii pe scalarea ambițioasă a investițiilor în energie regenerabilă și curată, gestionând în același timp declinul infrastructurii de combustibili fosili într-un mod echitabil și just,” a adăugat Pye.
Raportul extinde lucrările Agenției Internaționale a Energiei (IEA), care a avertizat în ultimii ani că niciun proiect nou de combustibili fosili nu este compatibil cu obiectivul global de a construi un sistem energetic cu emisii nete zero.
IEA a exclus orice investiție nouă în proiecte de combustibili fosili cu timp de implementare lung, dar a recunoscut că vor fi necesare investiții continue în activele existente de petrol și gaze și în proiectele deja aprobate. Dr. Fergus Green, de la departamentul de științe politice de la UCL, a declarat: „Cercetarea noastră trage lecții din schimbările anterioare ale normelor etice globale, cum ar fi sclavia și testarea armelor nucleare. Aceste cazuri arată că normele rezonează atunci când aduc cereri simple, la care actorii puternici pot fi responsabilizați imediat.”
„Obiectivele complexe și pe termen lung, cum ar fi ‘emisii nete zero până în 2050’, nu au aceste caracteristici, dar ‘niciun proiect nou de combustibili fosili’ este o cerere clară și imediată, împotriva căreia toate guvernele actuale și industria combustibililor fosili pot fi judecate pe bună dreptate,” a adăugat Green.
Chris Stark, șeful Comitetului pentru Schimbări Climatice din Marea Britanie, a declarat luna trecută că conceptul de emisii nete zero a devenit un slogan politic folosit pentru a începe un „război cultural periculos” asupra climatului și ar putea fi mai bine să fie abandonat.
„Dacă este doar un slogan, dacă este văzut ca un fel de cuvânt de ordine pentru o mulțime de probleme culturale, atunci sunt extrem de relaxat în a-l abandona,” a spus Stark. „Îl păstrăm ca țintă științifică, dar nu trebuie să-l folosim ca un ecuson pe care îl punem pe fiecare program.”
Green a spus că o poziție politică de susținere a noilor proiecte de combustibili fosili ar trebui să „servească drept test de turnesol” pentru a vedea dacă un guvern este serios în abordarea crizei climatice. „Dacă permit noi proiecte de combustibili fosili, atunci nu sunt serioși,” a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu