În acest an, gaura de ozon peste Antarctica ar putea fi una dintre cele mai mici observate în trei decenii, spun oamenii de știință, potrivit BBC.
Observațiile arată că gaura de ozon este mai mică în 2019 decât în mod normal. Serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus (CAMS) al UE spune că în prezent se situează mult sub jumătatea din zona văzută de obicei la mijlocul lunii septembrie, conform agenției UE.
Experții CAMS, cu sediul în Reading, Marea Britanie, proiectează o creștere modestă în zilele următoare. Ozonul este o moleculă care este compusă din trei atomi de oxigen. Este responsabil pentru filtrarea radiațiilor ultraviolete dăunătoare de la soare. Gazul se produce constant și se distruge în stratosferă, la aproximativ 20-30 km deasupra pământului. Într-o atmosferă nepoluată, acest ciclu de producție și descompunere este în echilibru. Însă, substanțele chimice care conțin clor și brom, eliberate de activitatea umană, au dezechilibrat procesul ceea ce a dus la o pierdere de ozon care este la maxim în primăvara Antarctică din septembrie / octombrie. Protocolul de la Montreal semnat de guverne în 1987 a urmărit să recupereze situația, interzicând producerea și utilizarea celor mai dăunătoare produse chimice.
Anul trecut a depășit 20 de milioane de kilometri pătrați, deși în 2017 a fost puțin peste 10 milioane de kmp. Cu alte cuvinte, există un grad bun de variabilitate de la an la an. Reacțiile care lucrează pentru distrugerea ozonului în stratosfera rece sunt inițiate de întoarcerea soarelui la latitudini mari. Oamenii de știință spun că, în timp ce pierderile au început mai devreme decât în acest an, acestea au fost trunchiate de un eveniment de încălzire bruscă care a ridicat temperaturile în stratosferă cu 20-30 de grade. Aceasta a destabilizat procesul de distrugere a ozonului.
Richard Engelen este șeful adjunct la CAMS. El spune că dimensiunile reduse văzute până în acest an sunt încurajatoare, dar avertizează asupra faptului că: "Momentan cred că ar trebui să vedem acest lucru ca o anomalie interesantă. Trebuie să aflăm mai multe despre ce a provocat-o." a declarat acesta pentru BBC News.
"Nu are legătură cu Protocolul de la Montreal, unde am încercat să reducem clorul și bromul în atmosferă pentru că sunt încă acolo. Este mult mai legat de un eveniment dinamic. Oamenii vor pune, evident, întrebări legate de schimbările climatice, dar noi, pur și simplu, nu putem răspunde în acest moment. "CAMS este un serviciu al UE, condus de Centrul European pentru Prognozele Meteo pe perioade medii (ECMWF). Are acces la o serie de observații purtate de spațiu. Sursele de date principale includ sateliții meteo europeni Metop și navele spațiale Sentinel-5P ale UE. Cele patru platforme toate transportă senzori de ozon și traversează de regulă polul. Informațiile lor sunt combinate cu modele de comportament atmosferic. Evaluarea Științifică a Ozonului, sponsorizată de Organizația Mondială Metrologică 2018, a declarat că o recuperare a stratului de ozon până la nivelurile anterioare anului 1970 ar putea fi de așteptat în jurul anului 2060.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci