Sistemul electoral implementat în 2008, trimite în Parlament, pentru următorii patru ani, cu peste 50 de aleşi mai mulţi ca în mandatul 2008-2012. La o cheltuială lunară, cu fiecare parlamentar, de 15.000 de lei, maşină la scară şi şofer, cazare la hotel de lux şi birou parlamentar, bugetul de stat, oricum afectat de criză, va avea și mai mult de pierdut, scrie realitatea.net.
Câștigătoarea alegerilor legislative, USL, estimează că în următorii patru ani, românii vor fi reprezentaţi de 550 de deputaţi şi senatori. Privind cifrele, o situaţie similară s-a mai întâmplat în primul legislativ postdecembrist. Pentru un mandat de 2 ani, între 1990 şi 1992, pentru că nu exista prag electoral, în Parlament au intrat 515 aleşi. Ulterior, numărul aleşilor a ajuns între 2008 şi 2012 la 476.
Acum se ivește și o problemă de ordin legislativ, pentru că sălile de plen din Palatul Parlamentului au doar 463 de fotolii la Cameră şi 145 la Senat. E curios cum vor fi înghesuiți toți parlamentarii, în cadrul şedinţelor comune ale celor două camere, atunci când se vor reuni în sala de plen a Camerei Deputaţilor.
Un calcul făcut pe 550 de reprezentanți al legislativului ne arată că doar pentru un an, adică două sesiuni, statul va cheltui numai pentru indemnizaţii şi sume forfetare, 99 de milioane de lei. Se adaugă maşină pentru fiecare, la scară şi cazare la hotel de lux. Pe lângă bunurile de ordin material, calitatea de parlamentar vine și cu un bonus: imunitate parlamentară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu