Gaură neagră de un milion de ori mai mare decât Soarele, trezită la viață

Astronomii au găsit cea mai apropiată gaură neagră de Pământ / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Astronomii au găsit cea mai apropiată gaură neagră de Pământ / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

O galaxie îndepărtată a stârnit nedumerirea astronomilor după o creștere bruscă a luminozității sale, fenomen observat pentru prima dată în timp real. Misterioasa creștere a luminozității unei galaxii foarte îndepărtate a fost pusă pe seama trezirii bruște a unei găuri negre gigantice, de 1 milion de ori mai masivă decât Soarele.

Decenii de observații anterioare nu au evidențiat nimic neobișnuit cu această galaxie din constelația Virgo. Totul s-a schimbat la sfârșitul anului 2019, când astronomii au detectat o intensificare dramatică a luminozității sale, fenomen care persistă și astăzi, potrivit The Guardian.

Cercetătorii cred că sunt martori la un eveniment cosmic fără precedent. Gaura neagră din centrul galaxiei pare să fi intrat într-o stare activă, devorând o cantitate imensă de materie și declanșând un spectacol cosmic de lumini.

“Am descoperit această sursă exact în momentul în care a început să prezinte variații de luminozitate”, a declarat Dr. Paula Sánchez-Sáez, astronom la Observatorul din Garching, Germania. “Este pentru prima dată când observăm un asemenea fenomen în timp real”, a mai spus acesta.

Galaxia, cu numele SDSS1335+0728, situată la 300 de milioane de ani-lumină depărtare, a atras atenția astronomilor în decembrie 2019, când Observatorul Zwicky Transient Facility din California a înregistrat o creștere bruscă a luminozității sale.

Alerta a declanșat o serie de noi observații și verificări ale datelor arhivate din telescoape terestre și spațiale pentru a înțelege mai bine galaxia și comportamentul ei din trecut.

Oamenii de știință au descoperit că luminozitatea galaxiei în lungimile de undă infraroșii medii s-a dublat recent.

Cauza exactă a acestei intensificări bruște a luminozității rămâne neclară. Totuși, cercetătorii susțin că explicația cea mai probabilă este crearea unui „nucleu galactic activ”, unde o gaură neagră masivă din centrul galaxiei începe să consume activ materia din jurul său.

Nucleele galactice active emit un spectru larg de lumină pe măsură ce gazul din jurul găurii negre se încălzește și strălucește, iar particulele de praf din jur absorb anumite lungimi de undă și le reemit pe altele.

Există însă și o altă posibilitate. Echipa de cercetători nu exclude un eveniment exotic de tip „tidal disruption event”, o descriere tehnică pentru o stea sfâșiată de forțele gravitaționale ale unei găuri negre aflate prea aproape.

Evenimentele de tip "tidal disruption event" sunt de obicei de scurtă durată, intensificând luminozitatea unei galaxii pentru câteva sute de zile. Pentru a exclude acest proces, sunt necesare măsurători suplimentare.

“Cu datele pe care le avem în acest moment, este imposibil să distingem care dintre aceste scenarii este real”, a declarat Sánchez-Sáez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel