Gaură neagră devoratoare, de 500 trilioane de ori mai luminoasă ca Soarele: „O eliberare imensă de lumină și căldură”

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

O echipă de cercetători de la Universitatea Națională Australiană (ANU) a descoperit cea mai rapidă gaură neagră în creștere observată vreodată, devorând echivalentul unui Soare în fiecare zi.

Conducătorul studiului, profesorul asociat Christian Wolf de la ANU, a declarat că nu crede că acest record va fi vreodată doborât.

“Creșterea incredibilă înseamnă și o eliberare imensă de lumină și căldură”, a spus profesorul asociat Wolf. “Deci, acesta este și cel mai luminos obiect cunoscut din univers. Este de 500 de trilioane de ori mai strălucitor decât Soarele nostru.”

Co-autorul Dr. Christopher Onken a adăugat: “Este surprinzător că a rămas nedetectată până acum, având în vedere ceea ce știm despre multe alte găuri negre mai puțin impresionante. Se ascundea la vedere.”

Gaura neagră are o masă de aproximativ 17 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui din sistemul nostru solar.

Ea a fost detectată pentru prima dată folosind un telescop de 2,3 metri la Observatorul ANU Siding Spring din apropiere de Coonabarabran, NSW. Apoi, echipa de cercetare s-a îndreptat către unul dintre cele mai mari telescoape din lume - Very Large Telescope al Observatorului European de Sud - pentru a confirma natura completă a găurii negre și pentru a-i măsura masa.

“Lumina de la această gaură neagră a călătorit peste 12 miliarde de ani pentru a ajunge la noi”, a spus profesorul Rachel Webster de la Universitatea din Melbourne.

“În universul tânăr, materia se mișca haotic și alimentază găurile negre flămânde. Astăzi, stelele se mișcă ordonat la distanțe sigure și doar rareori plonjează în găurile negre.”

Radiația intensă provine din discul de acreție din jurul găurii negre, care este locul de așteptare pentru tot materialul care urmează să fie devorat.

“Pare o celulă gigantică de furtună magnetică cu temperaturi de 10.000 de grade Celsius, fulgere peste tot și vânturi care ar putea înconjura Pământul într-o secundă”, a spus profesorul asociat Wolf.

“Această celulă de furtună are o dimensiune de șapte ani lumină, ceea ce este cu 50% mai mult decât distanța de la sistemul nostru solar la cea mai apropiată stea din galaxia noastră, Alpha Centauri.”

“Am putut face aceste descoperiri doar datorită parteneriatului de 10 ani al guvernului australian cu Observatorul European de Sud (ESO).”

Cercetarea a fost realizată în colaborare cu ESO, Universitatea din Melbourne și Universitatea Sorbona din Franța.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel