Deputatul PNL Bihor Gavrilă Ghilea a declarat, joi, că Guvernul Orban trebuie să înlăture efectele nocive ale OUG 114 asupra populaţiei şi a acuzat iresponsabilitatea oficialilor de la Ministerul de Finanţe, din guvernul anterior, care au împovărat ţara cu împrumuturi 'la dobânzi maxime istorice'.
'Efectele nocive ale OUG 114 pentru populaţie trebuie înlăturate de Guvernul PNL, pentru că giganţii din telecomunicaţii îşi recuperează deja costurile suplimentare induse artificial de la consumatorii-abonaţi, sectorul bancar de la clienţii cu credite în derulare, iar preţul locuinţelor a explodat după majorarea salariului minim din domeniul construcţiilor şi a preţurilor materialelor', a declarat deputatul Ghilea, într-o conferinţă de presă la Oradea.
El a subliniat că bugetul pe anul în curs a fost fundamentat pe o creştere economică bazată pe consumul privat, în detrimentul investiţiilor, în vreme ce deficitul real de pe piaţa forţei de muncă a trecut de pragul psihologic al milionului de persoane, iar contingentul de lucrători străini abia a ajuns la 30.000.
'În aceste condiţii, economia se contractă sau, în cel mai bun caz, stagnează, iar pierderile prin neimplementarea unor noi investiţii se acumulează, rostogolind astfel dezechilibrele structurale spre niveluri maxime istorice', a spus el. Deputatul a criticat şi deficitul după primele trei trimestre ale anului 2019, dar şi dobânzile împovărătoare la care s-a împrumutat Guvernul de pe pieţele internaţionale.
'Sub guvernarea PSD, România a ajuns ţara căreia i se percep cele mai usturătoare dobânzi la împrumuturile pe termen lung, acestea fiind mai mari şi de patru ori decât media practicată în raporturile instituţiilor financiare internaţionale cu restul statelor membre UE. O analiză comparativă în acest sens demonstrează iresponsabilitatea de care au dat dovadă oficialii Ministerului Finanţelor Publice care au contractat împrumuturi la dobânzi maxime istorice, pentru a întreţine consumul prin majorarea nesustenabilă a pensiilor şi salariilor', a declarat Ghilea.
Potrivit acestuia, la nivelul anului 2018, România s-a împrumutat de pe pieţele externe cu o dobândă de 4,69%, în vreme ce alte state membre au beneficiat de dobânzi mai reduse, cum sunt Grecia, cu dobânzi de 4,19%, Polonia, cu un nivel de 3,2%, Ungaria, cu 3,06%, în timp ce Croaţia a obţinut credite externe cu doar 2,17%, Cehia cu 1,98%, iar Bulgaria chiar şi cu 0,89%.
'Este limpede pentru oricine că nivelul ridicat al datoriei externe şi impredictibilitatea politicilor guvernamentale ale PSD au contribuit decisiv la escaladarea nivelului dobânzilor la împrumuturile pe termen lung acordate României de instituţiile financiare internaţionale, de la 3% în anul 2016, la 4% în 2017, respectiv la 4,69% în 2018', a mai subliniat deputatul liberal, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News