Profesorii de istorie susțin că Primul Război Mondial a început după ce un bărbat înarmat l-a ucis pe arhiducele Franz Ferdinand la Saraievo la 28 iunie 1914.
Publicitate
Împușcătura a acționat ca un declanșator, transformând un conflict de la un colț de stradă din Balcani într-o criză continentală prin eliberarea tensiunii reținute între blocurile rivale ale Marilor Puteri Europene: Imperiul Austro-Ungar și Germania pe de o parte și Franța, Rusia și Marea Britanie pe de altă parte.
Mama lui dorise să-l numească Spiro după răposatul ei frate, dar preotul local a intervenit spunând că băiatul ar trebui să poarte numele Arhanghelului Gavril, scrie CNN.
Cu siguranță cel mai mare adolescent generator de probleme din istorie, Princip era elev în ultimul său an de liceu, când a tras focul care a declanșat Primul Război Mondial.
Vârsta lui exactă a fost o chestiune de un control juridic intens după asasinare, deoarece mulți oameni din Austro-Ungaria credeau că o condamnare la moarte era potrivită pentru asasinul care ucisese moștenitorul imperiului habsburgic.
Dar codul legal austro-ungar era clar cu privire la pedeapsa capitală. Numai cei care aveau 20 de ani sau mai mari în ziua săvârșirii infracțiunii puteau fi executați.
Data de naștere înregistrată pentru Gavrilo Princip a fost 13 iulie 1894, astfel având 19 ani, 11 luni și 15 zile în ziua asasinatului. Prin urmare, doar două săptămâni până în momentul în care ar fi primit pedeapsa cu moartea prin spânzurare, potrivit Shtiu.ro.
Totul s-a complicat puțin când anchetatorii au găsit un dosar al consiliului care sugera că el s-a născut de fapt la 13 iunie 1894, făcându-l suficient de mare pentru a fi executat. Dar, după multe dezbateri legale, s-a acceptat că această înregistrare a fost o greșeală. Luna iulie în grafia chirilică folosită de parohie putea fi ușor confundată cu iunie.
El ar fi murit de tuberculoză în închisoare la 28 aprilie 1918, înainte ca armele Primului Război Mondial să înceteze.
Tânărul asasin era de fapt un naționalist slav de sud, deși din punct de vedere etnic era sârb bosniac. El a susținut un grup de activiști care chemau la unificarea poporului slav local din Bosnia: musulmani, croați și sârbi.
Visul lor era să-l alunge pe ocupantul habsburgic, așa că împușcarea arhiducelui a fost văzută ca un „gest măreț” pentru a-i inspira pe alții să se ridice împotriva puterii străine.
Milioane de oameni au murit și imperii au căzut. În cele din urmă, austro-ungarii au fost alungați din Bosnia. Ca urmare, slavii locali au avut șansa să se unească într-o singură țară, numită mai târziu Iugoslavia, adică o națiune pentru slavii din sud.
În ochii unor localnici de acolo, Princip ar putea fi numit drept „eliberator”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu