EXCLUSIV  Gaze Marea Neagră, Transgaz. Adevărata MIZĂ, ocolită

În ultimele zile în România s-a creat o adevărată controversă în jurul gazelor extrase din Marea Neagră, care ar urma să ajungă în Ungaria prin intermediul gazoductului BRUA.  În ciuda dezbaterilor intense, s-a pierdut din vedere un aspect esențial: cuantumul redevențelor pe care România le va încasa. 

Alegeri prezidentiale 2024

Jurnalistul Val Vâlcu spune că s-a creat o temă falsă de dezbatere, aceea că gazele românești ar urma să ajungă în Ungaria. El spune că un aspect mult mai important decât țara în care ajung gazele românești este reprezentat de redevențele încasate de România din această exploatare. 

"În primul rând, România nu are suficientă industrie pentru a folosi toate aceste gaze. Din moment ce gazele ajung să fie exportate, nu mai are nici o relevanță unde ajung. Ele tranzitează teritoriul țării noastre, Transgazul încasează sumele aferente. Tot scandalul acesta artificial pune în umbră adevărata întrebare: Care este redevența? România a concesionat acea exploatare, a dat gazele către OMV-Exxon, care le extrage din Marea Neagră. Dacă România își ia în mod corect partea de redevență, chiar nu contează ce se întâmplă mai departe cu aceste gaze. Evident, ele nu pot fi vândute decât o singură dată. Redevența rămâne adevărata problemă, nu unde ajung aceste gaze, dacă oricum sunt exportate," a spus Val Vâlcu.

Lipsa posibilității de înmagazinare 

Jurnalistul a subliniat o altă problemă: lipsa posibilității ca gazele să fie înmagazinate în România, pentru uzul lor în timpul perioadelor în care necesarul intern depășește producția de gaze a țării noastre. 

"Faptul că nu avem depozite pentru înmagazinarea gazului nu este problema Transgazului, ci a statului. Trasngazul administrează doar sistemul de transport, așa cum îi spune și numele. În momentul de față, necesarul de gaze este acoperit de producția internă. Gazul suplimentar extras din Marea Neagră, în mod evident îl exporți, din moment ce nu există acele unități de înmagazinare pentru folosirea sa în lunile de iarnă, atunci când necesarul depășește producția internă. Crearea acestor capacități de înmagazinare este o altă problemă importantă ce ar trebui să fie dezbătută. În loc să discutăm despre redevență, s-a creat această falsă temă că gazul românesc ajunge în Ungaria," a mai spus Val Vâlcu. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel