Preţul "Foile de parcurs pentru gaze şi electricitate nu s-au devansat (...). Există un mecanism în România, o formulă, care arată în cazul în care costurile cresc atunci vor trece în preţurile finale. Acestă formulă nu s-a aplicat în ultimii ani. Există aici un bagaj dificil în ajustarea preţurilor la gaze în raport cu creşterea costurilor, ceea ce ar fi trebuit dacă mecanismul ar fi fost aplicat. Aceasta reprezintă o corecţie a lipsei de ajustare a preţurilor din trecut", a afirmat der Vrijer.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat la finele lunii iunie un calendar de creştere a preţurilor gazelor naturale. Acest calendar nu includea însă și vreo modificare a tarifelor pentru anul în curs.
Datele anunţate de ANRE arată că preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 10% atât în 2013, cât şi în 2014, pentru ca în 2015-2018 prețul gazelor să urce cu 12% anual, prin ajustări trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate, iar liberalizarea pieţei de energie va începe în septembrie, cu clienţii industriali.
Pentru anul în curs nu erau prevăzute creşteri de preţ în baza calendarului anunţat de ANRE, prima, de 8%, urmând să fie efectuată la 1 iulie 2013, iar a doua, de 2%, în octombrie 2013. FMI a cerut autorităților române eliminarea preţurilor reglementate.
Cea mai recentă creştere de preţuri la gaze, pentru companii, a avut loc la 1 ianuarie şi a fost de 5%. Această creștere nu a fost aplicată și populației. ANRE a motivat creşterea prin majorarea preţului gazelor importate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu