'Din câte ştiu eu, 'A' din BRUA nu a dispărut, oficial', a spus Isabel Rauscher, ambasadoarea Austriei, legat de declaraţiile părţii ungare ce ar dori să excludă Austria din proiect.
Ambasadoarea Austriei, Isabel Rauscher, a declarat joi, la Bucureşti, referitor la afirmaţiile părţii ungare în privinţa gazoductului BRUA - gândit să lege energetic Bulgaria, România, Ungaria şi Austria - că litera 'A', ce marchează ţara sa, nu a dispărut din numele proiectului.
'Din câte ştiu eu, 'A' din BRUA nu a dispărut, oficial', a spus Rauscher, legat de declaraţiile părţii ungare ce ar dori să excludă Austria din proiect. Ea a vorbit despre stadiul actual în care se află gazoductul BRUA. 'Da, au existat, recent, câteva declaraţii ale părţii ungare. Da, dar parteneriatul se numeşte B-R-U-A şi nu există nicio schimbare. Este o conductă finanţată de UE şi se desfăşoară, în prezent, din câte ştiu, pe partea bulgară şi română. Discuţiile între consorţii economice referitoare la un acord despre cum U va fi unit de A sunt temă a unor discuţii din prezent. Conducta se numeşte BRUA - Bulgaria, România, Ungaria, Austria', a punctat diplomatul.
Sprijin de la CE
Comisia Europeană a anunţat, la sfârşitul lunii trecute, că sprijină în continuare proiectul gazoductului BRUA aşa cum a fost gândit iniţial. 'Problemele cu partea ungară trebuie rezolvate într-un mod mai inteligent, întrucât este nevoie de cooperare în regiune pentru a avea securitate în aprovizionarea cu gaze', a declarat, la acel moment, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, în cadrul unui summit energetic organizat la Sofia, Bulgaria.
Declaraţia a venit în contexul în care partea ungară a decis modificarea unilaterală a proiectului BRUA, argumentând că nu mai este necesară o conductă între Ungaria şi Austria, întrucât poate fi utilizată infrastructura deja existentă pe ruta Ungaria-Slovacia-Austria, cu costuri mai mici. Ambasadoarea Austriei a participat, la Reprezentanţa Comisiei Europene din Bucureşti, la conferinţa 'The Road to Sibiu, from Sofia, via Vienna'. Austria deţine, în prezent, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
Vezi și: Cadastrul, problemă majoră. Ion Prioteasa: ”Proiectul BRUA ajută”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu