Gazoductul din Marea Baltică ar fi fost avariat de o navă chinezească: „Vom verifica dacă a fost doar o greșeală”

FOTO: Angela/ Pixabay
FOTO: Angela/ Pixabay

Poliția finlandeză a anunțat, marți, că au recuperat o ancora de pe fundul mării, în apropierea locului în care o conductă de gaz din Marea Baltică a fost avariată, la începutul lunii, și investighează dacă aceasta aparține unei nave chinezești, transmite Reuters.

„Studiem urmele de pe fundul mării pentru a afla dacă a fost vorba despre o vătămare intenționată. Nava rusească nu mai face parte din linia noastră principală de investigație.”, au transmis autoritățile finlandeze.

„Unul dintre cele două vârfuri ale ancorei lipsește. Am constatat și că una dintre ancorele frontale ale navei container NewNew Polar Bear lipsește. Eforturile de a contacta nava și căpitanul acesteia au fost nereușite. Încă investigăm dacă daunele au fost provocate intenționat. Reparația conductei poate începe odată ce investigația la locul incidentului este finalizată”, a mai transmis poliția finlandeză, potrivit Reuters.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a menționat, acum două săptămâni, că NATO împărtășește informații privind deteriorările și alianța e pregătită să sprijine aliații afectați.

Gazoductul Balticconnector a fost închis la începutul zilei de duminică din cauza preocupărilor legate de scurgerea de gaz dintr-o fisură în cei 77 de km ai conductei. Operatorul finlandez, Gasgrid, a indicat că repararea ar putea dura luni de zile sau chiar mai mult.

"Există probabilitatea ca atât gazoductul, cât și cablul de comunicații să fi fost afectate din cauza unei activități externe. Cauza deteriorării nu este încă clară, iar investigația continuă în cooperare între Finlanda și Estonia", a declarat președintele finlandez, Sauli Niinisto, într-un comunicat marți.

Biroul prim-ministrului finlandez, Petteri Orpo, a anunțat că va susține o conferință de presă la ora 14:30 GMT în aceeași zi.

"Scăderea bruscă a presiunii în gazoduct sugerează că nu este vorba despre o fisură minoră. Cu toate acestea, cauza rămâne neclară", a menționat un oficial din regiunea Baltică care are cunoștințe despre situație și care a vorbit sub protecția anonimatului pentru Reuters.

Gazoductul care conectează localitatea Inkoo din Finlanda cu Paldiski din Estonia traversează Golful Finlandei, o ramură a Mării Baltice care se întinde spre est în apele rusești și se termină la portul St. Petersburg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel