Presa rusă scrie că gazoductul Yamal-Europa nu a revenit niciodată la pomparea gazului rusesc.
Fluxul de gaze spre vestul Europei prin gazoductul Yamal-Europa a fost întrerupt din nou. Aseară, platforma de rezervare GSA Platform a anunțat achiziționarea capacităților tronsonului polonez al conductei, în valoare de 1,6 milioane de metri cubi. m pe oră. Dar pentru livrarea de gaze din Polonia spre Germania, această rezervare a fost implementată doar pentru două ore, apoi conducta de gaz s-a oprit, scrie Interfax.
Sarcina pentru noua zi de pompare a gazului, 2 februarie, prevede o mică inversare de la Germania la Polonia. Livrările pe direcția directă - de la est la vest - nu au fost comandate în timpul sesiunii obișnuite de rezervare de seară și nici în timpul sesiunii de noapte. Yamal-Europe nu a mai pompat gaz de la est la vest din 21 decembrie anul trecut.
Cu o zi mai devreme, pe 1 februarie, Gazprom a dublat volumul de gaz pompat prin Ucraina până la nivelul mediu al lunii ianuarie (107,7 milioane de metri cubi), rezervând aproape complet capacitățile de livrare în cadrul unui contract pe termen lung.
Datele actualizate privind tranzitul prin Ucraina pentru 2 februarie arată 90,9 milioane de metri cubi, conform datelor operaționale ale „Operatorului GTS al Ucrainei”. Informațiile despre creșterea capacității de pompare prin Ucraina au dus la o scădere a prețului gazului în Europa cu 8% - la 880 USD per mie de metri cubi. Reluarea pompării directe prin Yamal-Europe va fi un alt factor important. În decembrie, inversiunea fluxului în detrimentul vestului Europei a provocat prețul gazelor la niveluri record pe continentul european.
Gazoductul Yamal-Europa este o rută principală a exportului de gaze naturale rusești către Europa. Acesta funcționează în sens invers, din Germania în Polonia, de la sfârșitul lunii decembrie.
Pentru prima dată în istoria sa, Ucraina a început importurile fizice de gaz din Ungaria, a declarat Serhiy Makogon, șeful GTS Operator of Ukraine LLC. Potrivit acestuia, până acum GTS-ul Ucrainei putea funcționa doar în direcția Ungariei, dar după anumite măsuri tehnice a devenit posibilă transportul gazelor în ambele direcții.
„Ruta maghiară a devenit a doua rută garantată de aprovizionare cu gaze către Ucraina după Slovacia, chiar și în absența tranzitului. Deschiderea acestei rute a creat o oportunitate pentru comercianți de a organiza livrări de GNL lichefiat către Ucraina de la un terminal din Croația.”, a scris Makogon pe Facebook.
Un acord încheiat la sfârșitul lunii decembrie 2021 între operatorii OGTSU și FGSZ permite transportul a până la 8 milioane de metri cubi de gaz pe zi (2,9 miliarde de metri cubi pe an) din Ungaria până în Ucraina. Rezervarea capacităților garantate pentru transportul gazelor pe această direcție este valabilă până la data de 30 septembrie 2022. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News