Gazprom întrerupe temporar livrările de gaze către China, prin conducta Puterea Siberiei

Gazprom întrerupe temporar livrările de gaze către China, prin conducta Puterea Siberiei - Foto Agerpres
Gazprom întrerupe temporar livrările de gaze către China, prin conducta Puterea Siberiei - Foto Agerpres

Compania rusă Gazprom a anunţat, marţi, că va întrerupe livrările de gaze către China, prin conducta Puterea Siberiei, în perioada 22-29 septembrie, pentru lucrări de întreţinere. 

Compania afirmă că în contractul cu corporaţia chineză CNPC, astfel de lucrări de întreţinere sunt prevăzute de două ori pe an, primăvara şi toamna.

Citește și - Gazprom: China este de acord să plătească gazul rusesc în ruble și yuani

Rusia face eforturi pentru a reduce dependența de dolarul american și pentru a stimula relațiile economice cu China pe fondul sancțiunilor occidentale.

Gigantul energetic al Rusiei, Gazprom spune că a semnat un acord cu China pentru a începe plățile pentru livrările de gaz către China în yuani și ruble în loc de dolari americani, în semn de încălzire a relațiilor dintre Beijing și Moscova, care se află sub sancțiuni occidentale, relatează publicația Al Jazeera.

”Noul mecanism de plată este o soluție reciproc avantajoasă, în timp util, fiabilă și practică”, a declarat directorul general al Gazprom, Alexei Miller, într-o declarație după o întâlnire prin videoconferință cu șeful grupului petrolier din China CNPC, Dai Houliang.

Miller a adăugat că va ”simplifica calculele” și ”va deveni un exemplu excelent pentru alte companii”.

Miller și-a informat omologul său chinez despre ”starea lucrărilor la proiectul de aprovizionare cu gaz prin ruta de est” – gazoductul ”Power of Siberia” care leagă rețelele de gaz rusești și chineze, se arată în comunicatul Gazprom.

Schimbarea face parte dintr-un impuls de reducere a dependenței Rusiei de dolarul american, euro și alte valute puternice, care a fost accelerată de sancțiunile occidentale ca răspuns la războiul din Ucraina.

Recent, Rusia a lucrat la construirea de legături economice mai strânse cu China și alte țări non-occidentale.

La începutul acestui an, președintele rus Vladimir Putin a forțat clienții europeni să deschidă conturi bancare în ruble la Gazprombank și să plătească în moneda rusă dacă doresc să primească în continuare gaz rusesc. Livrările au fost întrerupte pentru unele companii și țări care au refuzat termenii acordului, provocând creșterea prețurilor la energie.

Kremlinul a spus că livrările rusești de gaz către Europa nu vor relua până când sancțiunile occidentale împotriva Moscovei nu vor fi ridicate.

Rusia a semnat o prelungire de referință cu 37,5 miliarde de dolari a acordului său de a furniza gaz Chinei în ajunul invaziei.

A început să pompeze gaz în China prin conducta de gaz Power of Siberia de 3.000 km (1.865 mile) la sfârșitul anului 2019. Putin a salutat mișcarea ca fiind un ”eveniment cu adevărat istoric, nu numai pentru piața globală a energiei, ci mai ales pentru noi, pentru Rusia și China”. Vezi aici articolul!

Citește și - Rusia nu vede perspective pentru o soluţionare diplomatică a situaţiei din Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus marţi într-o declaraţie pentru agenţia de presă rusă Interfax că nu se întrevăd pentru moment perspective pentru o rezolvare politico-diplomatică a situaţiei din Ucraina. 'În acest moment, astfel de perspective nu se întrevăd', declarat Peskov, solicitat să comenteze cu privire la posibilităţile de reglementare a situaţiei prin mijloace politice şi diplomatice.

Într-un interviu acordat în urmă cu o zi publicaţiei Ukrainska Pravda, ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget A. Brink, a negat zvonurile potrivit cărora şeful Departamentului de Stat, Anthony Blinken, ar fi evocat în discuţiile cu autorităţile ucrainene, în timpul ultimei sale vizite la Kiev, necesitatea reluării negocierilor cu Federaţia Rusă.

Ea a subliniat că numai ucrainenii sunt cei în măsură să decidă când să se aşeze la masa de negocieri cu ocupanţii ruşi. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel