Gazprom a transmis că nu este de acord cu poziția Republicii Moldova cu privire la datoria țării pentru gaz.
"Gazprom" a transmis că insistă asupra confirmării sumei datoriei Moldovei pentru gazul furnizat, care se bazează pe documente bilaterale ale furnizorului și cumpărătorului, precum și pe deciziile arbitrajului comercial, scrie Interfax. În acest fel, Gazprom a comentat declarația Ministerului Energiei al Republicii Moldova cu privire la rezultatele auditului datoriei SA Moldovagaz către PJSC Gazprom pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.
Pentru a verifica datoria, Chișinăul a angajat Wikborg Rein Advokatfirma AS și Forensic Risk Alliance & Co.
"Auditorul și condițiile licitației pentru achiziționarea serviciilor sale au fost stabilite unilateral de partea moldovenească fără acord cu Gazprom și Moldovagaz. Raportul auditorului nu a fost aprobat de Consiliul de Supraveghere al SA "Moldovagaz", așa cum se prevedea prin acordurile dintre CSP "Gazprom" și Guvernul Republicii Moldova", a transmis Gazprom.
Datoria pentru gaz a devenit un subiect controversat între Moldova și Gazprom în 2021. Din cauza lipsei documentelor justificative, auditorii nu au putut verifica 278 de milioane de dolari în datorii care se presupune că au fost acumulați înainte de 2003. Cea mai mare parte a acestei sume a fost atribuită SRL "Factoring-Finance", care, potrivit Chișinăului, dă dreptul de a cere radierea acesteia. Din restul de 478 de milioane de dolari, 400 de milioane de dolari au fost recunoscute doar de instanța de arbitraj rusă și nu pot fi executate în Moldova. Potrivit oficialilor moldoveni, acest lucru dă "Moldovagaz" dreptul de a cere ca această parte a datoriei să fie anulată.
În plus, din 2011 până în 2020, Moldovagaz a făcut investiții și a suportat cheltuieli în valoare de 143 milioane dolari, care nu au fost aprobate de Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE) pentru includerea în tarif. Potrivit Chișinăului, dacă aceste cheltuieli ar fi putut fi evitate, ar fi putut fi alocate mai multe fonduri pentru achitarea datoriei. Întrucât Gazprom, care este acționarul majoritar al companiei moldovenești, a aprobat aceste cheltuieli, Moldovagaz poate cere ca și această parte a datoriei să fie anulată.
Moldovagaz ar putea depune o cerere reconvențională în valoare de circa 160 de milioane de dolari pentru pierderea veniturilor din tranzit plătite de Gazprom către Tiraspoltransgaz-Pridnestrovie, cu încălcarea acordului dintre cele două companii, speră partea moldovenească. După ce au publicat rezultatele auditului, autoritățile moldovenești au declarat că, în opinia lor, datoria Chișinăului față de Gazprom era de 8,6 milioane de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu