Gigantul rus Gazprom a înregistrat un profit record în 2021.
Compania rusă Gazprom a prognozat joi o scădere a producției de gaze de aproximativ 4% în acest an, într-un alt semn al impactului sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, după ce gigantul din domeniul petrolului și gazelor a raportat un profit record pentru anul trecut, anunță Reuters.
Gazprom a precizat într-un comunicat că profitul său net a ajuns la 2.090 de miliarde de ruble (29 miliarde de dolari) în 2021, în creștere de la 135 de miliarde de ruble în anul financiar 2020, afectat de pandemie, în urma creșterii prețurilor la petrol și gaze.
Compania controlată de Kremlin se aștepta anterior ca profitul său din 2022 să depășească recordul din 2021, dar sancțiunile impuse de Statele Unite și Uniunea Europeană în legătură cu ceea ce Moscova numește "operațiunea militară specială" din Ucraina și-au pus amprenta asupra economiei rusești.
Gazprom a fost în prima linie a răspunsului Rusiei, interzicând miercuri exporturile de gaze către Polonia și Bulgaria, după ce acestea au refuzat să îndeplinească cererea Moscovei de a plăti în ruble.
Deși sancțiunile au dus la un nivel sporit de incertitudine economică în Rusia, Gazprom a declarat că situația nu a "pus sub semnul întrebării coerența" operațiunilor sale.
Gazprom a mai spus că vânzările sale din 2021 au crescut la 10.200 de miliarde de ruble, de la 6.300 de miliarde de ruble în 2020, scrie Mediafax.
Unele dintre cele mai mari companii energetice din Europa se pregătesc să folosească un nou sistem de plată pentru gazul rusesc cerut de Kremlin, despre care criticii spun că va submina sancţiunile UE, va ameninţa unitatea blocului şi va oferi economiei Rusiei venituri colosale.
Distribuitorii de gaze din Germania, Austria, Ungaria şi Slovacia intenţionează să deschidă conturi în ruble la Gazprombank din Elveţia pentru a satisface condiţia plăţilor în ruble impusă de Rusia. Printre grupuri se numără doi dintre cei mai mari importatori de gaz rusesc: Uniper cu sediul la Düsseldorf şi OMV cu sediul la Viena.
Negocierile dintre cumpărătorii europeni şi Gazprom, furnizorul rus de gaze controlat de stat, s-au intensificat odată cu apropierea termenelor de plată, au declarat sursele citate de FT. Pregătirile arată impactul eforturilor Rusiei de a arma aprovizionarea cu gaze şi de a contesta capacitatea UE de a menţine un front unit împotriva Moscovei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu