Shell a declarat că va depune eforturi pentru a menține gazul către clienții săi din Europa, după ce firma energetică rusă Gazprom a declarat că va reduce aprovizionarea.
Gazprom a declarat că va opri gazul către Orsted, din Danemarca, dar și către Shell, după ce ambele firme au refuzat să facă plăți în ruble, a raportat Reuters, notează BBC.
Shell a declarat pentru BBC că va continua să obțină gaz din celelalte surse ale sale.
Gigantul energetic a spus că va continua să elimine treptat combustibilii fosili din Rusia.
Mișcarea Gazprom vine după ce liderii Uniunii Europene au declarat că vor bloca majoritatea importurilor de petrol rusești până la sfârșitul anului 2022 pentru a pedepsi Moscova pentru invadarea Ucrainei.
Ca răspuns la sancțiunile occidentale, Rusia a întrerupt deja aprovizionarea cu gaz către Polonia, Bulgaria, Finlanda și Țările de Jos, după ce țările au refuzat să se conformeze cererilor Rusiei de a trece la plata în ruble.
Cea mai recentă mișcare extinde această răzbunare în Germania și Danemarca.
Decretul lui Vladimir Putin a fost văzut ca o încercare de a stimula moneda rusă, care a fost lovită de sancțiuni, întrucât cererea de valută mai mare pentru ruble este probabil să crească cererea și să-i crească valoarea.
Shell a declarat pentru BBC că nu a fost de acord cu „noile condiții de plată stabilite de Gazprom”, care includ crearea de conturi bancare rusești.
„Vom lucra pentru a continua să furnizăm energie clienților noștri din Europa, prin portofoliul nostru divers de aprovizionare cu gaz”, a spus un purtător de cuvânt.
„Shell continuă să lucreze la o retragere treptată a hidrocarburilor rusești, în conformitate cu legile și reglementările aplicabile”.
Între timp, Orsted a transmis luni că oprirea fluxurilor de gaze de către Gazprom ar pune în pericol aprovizionarea Danemarcei.
Shell a primit o lovitură de 5 miliarde de dolari din descărcarea activelor sale rusești, ca parte a planurilor sale de a se retrage din legăturile cu Moscova. De asemenea, a confirmat că a renunțat la asocierile sale cu Gazprom.
Firma s-a angajat în aprilie să nu mai cumpere petrol din Rusia, dar a spus că contractele semnate înainte de invazia Ucrainei vor fi îndeplinite.
Shell a fost criticată când a cumpărat țiței rusesc la un preț ieftin, la scurt timp după începutul războiului.
Războiul din Ucraina a împins țările din Occident să elimine treptat aprovizionarea cu energie rusească.
Europa primește aproximativ 40% din gazele naturale din Rusia, care este și principalul furnizor de petrol al blocului, dar unele țări sunt mai dependente de combustibilii fosili ruși decât altele, așa că reducerile bruște de aprovizionare ar putea avea un impact economic uriaș.
Nathan Piper, șeful departamentului de cercetare în domeniul petrolului și gazelor la Investec, a declarat că este „clar” că țările și companiile europene doresc să reducă importurile de combustibili fosili din Rusia.
Cu toate acestea, el a avertizat asupra „riscului continuu ca eforturile de reducere a importurilor de petrol și gaze din Rusia să aibă ca rezultat creșterea prețurilor la petrol și gaze”, limitând impactul asupra Rusiei.
„Volumele rusești pot fi reduse treptat, dar sunt „compensate” de prețuri globale mai mari”, a adăugat el.
El a spus că tensiunile geopolitice atacă „o piață de petrol și gaze deja sub presiune, înainte de invazia Ucrainei”.
Țările au umplut locurile de stocare ale gazelor înainte de iarnă, din cauza amenințărilor cu tăierea aprovizionării rusești.
Până în prezent, nu au fost instituite sancțiuni asupra exporturilor de gaze rusești către UE, deși au fost înghețate planurile de deschidere a unei noi conducte de gaze din Rusia către Germania.
Între timp, liderii UE au convenit asupra interzicerii imediate a transportului pe mare a petrolului rusesc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu