Mikhail Krutikhin, expert rus în piaţa de energie, a explicat într-un material de opinie cum a distrus Vladimir Putin gigantul rus Gazprom, în încercarea de a şantaja Europa cu gaze.
"În 2021, Gazprom a raportat profituri record. Cu toate astea, între ianuarie şi noiembrie 2022, a avut loc o scădere cu 45% a exporturilor de gaz. Acum, compania nu mai plăteşte dividende, înregistrează scăderi ale veniturilor şi se confruntă cu perspective incerte pe piaţă", a scris Krutikhin pe theinsider.ru.
"Gigantul rus de pe piaţa gazelor experimentează o cădere. Producţia de gaze a scăzut cu 24% la nivel naţional, iar dacă ne uităm specific la Gazprom, vedem că producţia a scăzut cu aproape o treime, comparativ cu nivelul dinaintea războiului. Exporturile către pieţele europene au scăzut de la 170-180 miliarde de metri cubi în perioada de vârf până la 12 miliarde de metri cubi de gaze în primele şase luni ale acestui an. Curţile de arbitraj primesc multiple procese intentate de consumatori care au fost lăsaţi fără gaz din cauza încălcărilor de contract de către Gazprom.
De asemenea, veniturile din exporturile de gaze au scăzut cu 80%, iar compania nu mai plăteşte dividente. Mii de investitori care au băgat bani în acţiunile Gazprom, ţinând de ele câţiva ani, aşteptând să crească, observă acum că valoarea acestora e la pământ. Costul unei acţiuni, care atinsese vârful de 4,9 dolari în septembrie 2021, a ajuns la 1,8 dolari acum.
Atât investitorii individuali, care au crezut că Gazprom este "o comoară naţională" şi au închinat un pahar în cinstea "noastră, şi a gazului", dar şi întreaga economie naţională au suferit pierderi substanţiale", a mai scris expertul.
"Gazprom şi-a construit întregul imperiu pe exportul de gaze, fără să acorde atenţie pieţei domestice. Prioritizarea exportului de gaz a fost făcută în timpul erei sovietice. URSS a intrat pe piaţa europeană de gaze la finalul anilor 1960, şi a oferit furnizare neîntreruptă de gaze ţărilor occidentale în schimbul tehnologiilor, echipamentelor, bunurilor de consum şi a altor resurse de care Uniunea Sovietică ducea lipsă.
A apărut, astfel, un sistem de interdependenţă, care nu a fost cutremurat nici de invadarea Cehoslovaciei în 1968, nici de războiul din Afghanistan din 1979. Europa a devenit dependentă de URSS şi apoi de Rusia, în timp ce ruşii au devenit dependenţi de clienţii europeni. La începutul anului 2019, UE importa 39,4% din totalul de gaz din Rusia. Banii pe care UE îi plătea constituiau 13,5% din bugetul federal.
Tentaţia de a transforma acest echilibru în armă a apărut odată cu consolidarea puterii lui Vladimir Putin şi a asociaţilor săi. Acest grup a dat deoparte principiilor conform cărora toată lumea câştiga. Astfel, ideologii Kremlinului au început să prioritizeze tacticile unui agresor de pe stradă: loveşte primul. Sau, dacă faci vreun pas în spate, ai pierdut. Astfel, furnizarea de gaz a devenit unealtă de şantaj", a mai explicat el, conform sursei citate.
"În 2021, în timp ce pregătea invazia la scară largă asupra Ucrainei, ţară vecină, Putin a ordonat Gazprom să folosească furnizarea de gaze către Europa drept unealtă politică, sub sloganul "vă vom face să îngheţaţi şi vom aduce asupra voastră colapsul economic, dacă veţi continua să susţineţi Ucraina şi nu ridicaţi sancţiunile împotriva Rusiei".
Ca prim pas, preşedintele rus a cerut plata gazelor în ruble, încălcând deschis termenii contractuali. Când unii clienţi europeni au refuzat, Gazprom a tăiat furnizarea de gaze.
Dar eforturile lui Putin au eşuat. În primul rând, Europa a demonstrat o rezilienţă incredibilă, dar şi multă flexibilitate, chiar dacă au pierdut pe termen scurt. Au trecut peste iarnă şi au reuşit să găsească surse alternative de gaze.
Calculele lui Putin, conform cărora piaţa chineză ar putea înlocui piaţa europeană, s-au dovedit a fi iluzii. Cererea de gaz din China este incomparabilă cu cea din Europa. De asemenea, construcţia infrastructurii necesare pentru livrarea de gaz în China ar dura între 12 şi 15 ani.
Totuşi, Gazprom nu se lasă. Recent, Alexey Miller, CEO-ul companiei, a ameninţat că va întrerupe complet tranzitul gazelor prin Ucraina spre Europa, dacă Kievul nu renunţă la solicitările de compensare privind încălcarea termenilor contractuali de către partea rusească. Acest comportament reflectă mentalitatea unui bătăuş de la colţul străzii.
Gazprom, practic, s-a sinucis ca exportator. Iar ordinul a venit de la Kremlin!", a concluzionat Krutikhin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News