Republica Moldova ar putea decreta stare de urgență în sectorul energetic.
UPDATE:
Grupul rus Gazprom a respins solicitarea Republicii Moldova de a reeşalona plata pentru gazele naturale livrate în luna ianuarie, ceea ce a obligat autorităţile de la Chişinău să introducă starea de urgenţă în sectorul energetic, transmite Agerpres, citând Reuters.
În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a spus miercuri că vânzările de gaze naturale ruseşti spre Republica Moldova sunt o problemă comercială între Gazprom şi fosta republică sovietică, adăugând însă că gazele naturale sunt livrate şi trebuie achitate.
"Gazprom ne-a avertizat ieri că dacă nu plătim avansul până la data de 20 ianuarie, va opri livrările de gaze", a declarat premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţă.
Republica Moldova a mai decretat odată situaţia de urgenţă în sectorul energetic timp de 30 de zile, la finele lunii octombrie. Şi atunci Gazprom a ameninţat că va opri livrările după ce Republica Moldova a întârziat să plătească sumele datorate. Pentru a rezolva criza, Parlamentul de la Chişinău a amendat bugetul pentru a plăti datoriile către Gazprom.
Știrea inițială:
Guvernul de la Chişinău ar putea decreta stare de urgență în sectorul energetic din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut după ce compania rusă Gazprom a refuzat cererea de reprogramare a plăţii din ianuarie pentru gaze, informează Agerpres, citând Reuters.
Într-o conferinţă de presă, premierul Natalia Gavriliţa a declarat miercuri că Gazprom a trimis o scrisoare Moldovagaz în care îşi anunţă intenţia de a sista livrările de gaze către Republica Moldova dacă până la 20 ianuarie R.Moldova nu va plăti un avans pentru luna ianuarie în valoare de 63 de milioane de dolari, relatează Radio Chişinău.
Gavriliţa a atras atenţia că există riscul real de sistare a gazelor şi a anunţat pentru ora locală 13:00 convocarea unei şedinţe a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale unde va fi discutată situaţia energetică, iar premierul îşi va expune poziţia cu privire la instituirea stării de urgenţă.
Joi, premierul va cere Parlamentului instituirea stării de urgenţă în domeniul energetic, iar dacă Parlamentul va susţine propunerea, tot joi va fi convocată din nou CSE în cadrul căreia vor fi adoptate o serie de măsuri menite să evite riscul opririi livrării gazelor către consumatori. Este vorba în special de amânarea plăţii taxei de valoare adăugată (TVA) datorată de Moldovagaz statului şi achitarea anticipată de către guvernul de la Chişinău a compensaţiilor pentru luna ianuarie şi februarie, relatează Deschide.md.
În aceeaşi conferinţă de presă, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că Republica Moldova şi-a onorat plăţile curente pe toate lunile şi va achita gazele consumate inclusiv pentru primele zece zile ale lunii ianuarie, potrivit Radio Chişinău. Totodată, Spînu a declarat că ţara sa nu va plăti un avans pentru luna ianuarie în valoare de 63 de milioane de dolari, ci va achita până joi 38 de milioane de dolari.
Republica Moldova a încheiat cu Gazprom un contract pe cinci ani, care a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2021. Acesta prevede o plată în avans în data de 20 a fiecărei luni, notează Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci