Curtea de Apel a decis ca statul român să acorde despăgubiri de milioane de euro către francezii de la GDF Suez, potrivit hotnews.ro.
Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a pierdut la Curtea de Apel Bucuresti un proces intentat de distribuitorul de gaze GDF Suez. Judecatorii au dat castig de cauza companiei de distributie obligand statul roman sa-i plateasca despagubiri de 66 milioane de euro, relateaza Adrian Mirsanu pe blogul sau. Potrivit presedintelui ANRE, Niculae Havrilet, GDF Suez a cerut in instanta in septembrie 2012 plata unor costuri nerecuperate din perioada 2008-2011. Potrivit sefului ANRE, GDF Suez avea de recuperat in jur de 300 de milioane de lei, insa din 2012 pana acum Autoritatea i-ar fi recunoscut aceasta suma si chiar si-a recuperat mare parte din ea, insa nu de la stat, ci de la consumatori.
Niculae Havrielt crede ca la recurs ANRE va castiga procesul avand in vedere ca GDF si-a recuperat o mare parte din suma de 300 de milioane de lei. "Din 2012, ANRE a recunoscut datoriile si le-a dat dreptul sa le recupereze etapizat", a spus Havrilet. Practic, recuperarea s-a facut prin preturile reglementate la consumator. Potrivit presedintelui ANRE, au recuperat integral de la consumatorii industrali pana la 31 decembrie 2014, iar de la consumatorii casnici urmeaza sa fie recuperate sumele pana in 2018.
De unde a plecat sesizarea GDF Suez
Totul a pornit de la decizia statului roman ca unele companii, in pricipal InterAgro detinut de Ioan Niculae, sa beneficieze in perioada februarie 2008 -decembrie 2010 doar de gaze din productia interna, mult mai ieftine decat cele din import. Potrivit unor acte normative, marii consumatori, in special combinatele chimice, aveau statut de consumatori intreruptibili, beneficiind de gaze doar din productia interna. Atunci, gazele din productia interna costau 160 dolari/mia de metri cubi, in timp ce din import erau achizitionate cu circa 380 dolari/mia de metri cubi. Ulterior, gazele din import au ajuns chiar si la 590 dolari/mia de metri cubi.
In urma deciziilor politice, InterAgro fiind cel mai mare consumator, mare parte din productia interna ajungea la aceasta companie. Astfel, in acea perioada cantitatile de gaze din productia interna disponibile pe piata au fost reduse. In aceste conditii, GDF Suez si E.ON au fost obligate sa achizitioneze cantitatile necesare de gaze din import, la preturi mult mai mari decat de pe piata interna. Insa, pentru a tine pe loc preturile la consumatorii finali reglementati, costurile mai mari cu achizita gazelor din import nu au fost recunoscute de Autoritatea de Reglementare. Practic, ANRE, institutie aflata atunci in subordinea Guvernului, a refuzat sa recunoasca aceste costuri in facturile consumatorilor finali. Nerecunoasterea costurilor in facturi a fost tot o decizie politica, ANRE supunandu-se Guvernelor Tariceanu si Boc. In 2012, ANRE a fost data in judecata. In final, tot consumatorii finali au fost cei care au trebuit sa suporte costurile deciziilor politice din perioada 2008-2010.
Reamintim ca la DIICOT exista chiar si un dosar de subminare a economiei nationale- celebrul dosar Romgaz-InterAgro-in care sunt acuzati fostii ministri Varujan Vosganian si Adriean Videanu care ar fi favorizat firma omului de afaceri Ioan Niculae.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu