Grupul pentru Dialog Social, cu sprijinul a peste 20 de organizaţii din societatea civilă, va înainta un memorandum tuturor autorităţilor publice centrale cu responsabilităţi în domeniul protecţiei copilului, prin care solicită adoptarea unor măsuri urgente pentru sprijinirea copiilor din sistemul de protecţie.
Documentul va fi prezentat joi într-o conferinţă de presă.
"Anual, mii de tineri ies de sub tutela statului şi păşesc în viaţa reală complet nepregătiţi pentru ce îi aşteaptă. Nu primesc sprijinul de care au nevoie, ci sunt lăsaţi singuri în faţa unor provocări mult prea mari. O mare parte dintre ei nu reuşesc să se adapteze schimbării bruşte, nu se integrează pe piaţa muncii şi nu duc o viaţă stabilă. Mulţi ajung pe străzi ori cad pradă exploatării de către reţele de crimă organizată. Nu ştim numărul lor exact pentru că nu există un instrument de monitorizare post-instituţionalizare", informează un comunicat al GDS transmis, miercuri, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, în centrele de tip rezidenţial ori sub îngrijirea asistenţilor maternali, abuzurile suferite de copii rămân nedescoperite şi nesancţionate. Mijloacele pe care minorii şi tinerii le au la dispoziţie pentru a reclama abuzurile fie sunt ineficiente, fie nu există, susţine GDS.
"La iniţiativa Grupului pentru Dialog Social, peste 20 de organizaţii care luptă pentru respectarea drepturilor copilului şi oferă servicii sociale au redactat un memorandum către autorităţile publice centrale prin care oferă o serie de recomandări şi solicită adoptarea unui mare număr de măsuri urgente pentru sprijinirea copiilor din sistemul de protecţie", se arată în comunicat.
Printre aceste recomandări şi măsuri se numără înfiinţarea unui comitet interministerial între toate ministerele şi autorităţile publice cu responsabilităţi privind protecţia copilului şi a celor din sistemul de protecţie a statului, cu rol de asigurare a unui cadru în care statul să dezvolte politici şi măsuri coerente, care să ia în considerare interesul superior al copilului.
"Solicităm ca organizaţiile semnatare să fie periodic informate cu privire la stadiul tuturor măsurilor luate de Guvernul României, prin autorităţile abilitate, pentru ducerea la îndeplinire a solicitărilor prezentate anterior, precum şi informări din oficiu, către publicul larg şi către beneficiarii sistemului de protecţie specială, care să asigure un dialog onest şi eficient în scopul reformării reale a sistemului de protecţia copilului", precizează GDS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News