Geert Wilders promite că va deveni premierul Olandei și e dispus să-și modereze discursul extremist 

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Politicianul olandez Geert Wilders a promis sâmbătă că va deveni prim-ministru al Țărilor de Jos în cele din urmă, după alegerile în care partidul său a câștigat cele mai multe mandate, relatează Reuters. 

Într-o postare lungă pe X, fost Twitter, Geert Wilders și-a exprimat frustrarea față de alte partide pentru aparenta lipsă de voință a acestora de a coopera cu formațiunea condusă de el, Partidul Libertății (PVV). Wilders a spus că va „continua să-și modereze” pozițiile dacă va fi necesar pentru a ajunge premier.

„Astăzi, mâine sau poimâine, PVV va face parte din guvern și voi fi prim-ministru al acestei frumoase țări”, a scris Wilders.

Deși Partidul Libertății lui Wilders (PVV) a câștigat mult mai multe voturi decât contracandidații săi la votul din 22 noiembrie, folosind un discurs foarte dur, considerat extremist, anti-imigrație, se estimează că partidul său va ocupa 25% din locurile în parlamentul olandez.

Asta înseamnă că va trebui să coopereze cu cel puțin două partide pentru a forma un guvern.

Partidul lui Mark Rutte ar putea să-l sprijine pe Wilders, dar a exclus o coaliție de guvernare cu acesta

Vineri, partidul conservator VVD al primului ministru interimar Mark Rutte, care împărtășește multe dintre opiniile lui Wilders despre imigrație, a declarat că nu va participa la o coaliție cu Wilders.

Cu toate acestea, noul lider al VVD, Dilan Yesilgoz, nu a exclus să ofere sprijin din exterior guvernului Wilders. Asta înseamnă că ar putea vota anumite propuneri ale extremistului olandez, dar nu vor fi într-o coaliție.

Pieter Omtzigt, care conduce partidul de reformă centristă NSC și este, de asemenea, văzut ca un partener probabil într-un guvern al lui Wilders, a spus că o cooperare va fi dificilă din cauza pozițiilor extremiste exprimate de Wilders care par să încalce protecția constituțională olandeză privind libertatea religiei.

Discuțiile coaliției olandeze durează de obicei luni de zile, iar pozițiile cu privire la disponibilitatea partidelor de a lucra unul cu celălalt se pot schimba pe măsură ce trece timpul.

Dacă Wilders nu poate forma un guvern, combinații mai centriste care exclud PVV sunt teoretic posibile, în timp ce noi alegeri ar fi o ultimă soluție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel