Gelu Diaconu, fost șef ANAF, a vorbit la DC NEWS despre dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu.
Astfel, Gelu Diaconu a declarat că acuzația a venit din senin și ”nu are absolut nicio legătură cu realitatea”. Totuși, el nu crede că o instituție lucrează împotriva alteia, ci doar anumite persoane din instituție.
„Nu aș merge atât de departe spunând că o instituție lucrează împotriva unor persoane. Mai degrabă persoane din interiorul unei instituții. Rolul DNA-ului, de la înființare și până astăzi, nu poate fi minimalizat rezumând activitatea la înlăturarea din funcții publice a unor persoane”, a precizat Gelu Diaconu.
„Nu trebuie să plângem persoanele care și-au pierdut funcția publică. În definitiv nimeni nu este de neînlocuit. Numai că, printr-o astfel de manieră, instituții întregi au fost destabilizate. Cazul ANAF-ului este mai mult decât elocvent pentru că în momentul în care mi s-a instrumentat acel dosar, deja doi vicepreședinți, al treilea urma la pachet cu mine, erau suspecți, inculpați, între timp achitați sau cu dosarele clasate. Toată conducerea ANAF-ului”, a mai spus Gelu Diaconu.
Acesta a vorbit și despre consecința plecării sale, pierderi de aproximativ 9 miliarde de lei. Întrebat dacă poate fi considerat prejudiciu în cazul unei achitări, Gelu Diaconu spune că: „nu aș merge atât de departe să stabilesc prejudicii, e în sarcina procurorului”.
”Penalii, cetățeni de categoria a doua”
„Nu scrie în niciun act normativ că atâta timp cât ai calitatea de suspect într-un dosar trebuie să fi înlăturat din funcție. Reacția societății a fost imediată, la fel și presiunea mediatică 'penalii și suspecții nu au ce căuta în funcții publice'.
Atâta timp cât s-a acreditat în spațiul public această idee absolută că un penal e un cetățean de categoria a doua, 'nu mai așteptăm să vedem dacă acesta e considerat vinovat sau nu de instanță. Un penal nu are ce căuta într-o funcție publică'. Această chestiune a fost speculată de cei rău intenționați care au vrut să-i tragă pe linie moartă pe unii dintr-o anumită parte a spectrului politic folosind această armă a dosarelor. Vârful a fost 2015, parțial 2016. Din fericire lucrurile au revenit în mare măsură în matca lor firească”, a mai adăugat Gelu Diaconu.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News