Directorul general al Leman Industrie Timișoara, Gelu Mateescu, a prezentat într-un interviu cum a reușit să crească filiala din România a companiei franceze productivitatea cu 30% şi să reducă stocurile în curs de producţie la jumătate. Rețeta este reprezentată de Sistemul de Management Kaizen, al Îmbunătăţirii Continue a Performanței.
Leman Industrie este o companie franceză specializată în producerea de sisteme complete mecatronic - conectori industriali, carcase electro-mecanice şi contacte pentru claxoane, componente pentru industria electrică, pentru echipamente sportive şi componente pentru electrocasnice şi industria cosmetică.
Când aţi început implementarea Sistemului de Management Kaizen, al Îmbunătăţirii Continue a Performanței, în cadrul Leman Industrie Timişoara și ce v-a determinat să recurgeți la această măsură?
Am început să implementăm Sistemul de Management Kaizen în februarie 2013, când am început, în acest sens, colaborarea cu Institutul KAIZEN® România. Am ales acest sistem de management din nevoia de a crește încrederea clienților, încredere care nu se poate construi decât cu o echipă performantă prin organizare, comunicare şi, mai ales, continuă învăţare.
Ne puteţi oferi câteva măsuri concrete pe care le-ați adoptat în cadrul Leman Industrie Timişoara, ca parte a Sistemului de Management Kaizen, al îmbunătăţirii Continue a Performanţei?
Leman Industrie valorifică informaţiile acumulate în urma aplicării Sistemului de Management Kaizen. Aplicând principiul ”One Piece Flow”, am reorganizat liniile de producție, metodologia de monitorizare a proceselor a fost îmbunătățită prin utilizarea KAIZEN Balanced Scorecard. Un alt punct important a fost dezvoltarea Managementului Vizual la nivelul întregii companii.
Ce rezultate economice aţi înregistrat ca urmare a adoptării metodelor Kaizen şi după cât timp au apărut aceste rezultate?
Aplicarea metodelor Kaizen a determinat o creştere a productivităţii cu 25-30% şi reducerea stocurilor în curs de producţie cu 30-50%.
Cum au reacţionat angajaţii faţă de metodele Kaizen şi cum a evoluat numărul anagajaţilor, de când aţi început să utilizaţi Sistemul de Management Kaizen până în prezent?
Ca la orice schimbare, prima reacţie a fost reticenţa, dar, pe parcurs, când s-au văzut rezultatele, oamenii au început să aibă încredere și să își dorească să se implice în îmbunătățirea continuă a propriului loc de muncă și a proceselor.
Sunteţi parte dintr-o companie care funcţionează la nivel internaţional şi are sediul în Franţa. Aţi primit semnale din partea firmei – mamă după ce aţi început implementarea metodei Kaizen? Dacă da, care au fost acestea? Dacă nu, vă gândiţi să-i sfătuiţi pe cei din Franţa să apeleze la Sistemul de Management Kaizen, al îmbunătăţirii continue a Performanţei?
Am primit semnale pozitive, fiind felicitaţi pentru organizarea producţiei de către acţionari. Firma mamă aplică Managementul Îmbunătăţirii Continue - Sistemul de Management Kaizen - în principal la birouri, cât şi în producţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News