Este perioada cireșelor de mai, un moment numai bun pentru a pregăti câteva conserve pentru iarnă. Iată cum se face gemul din aceste minunate fructe....
Ingrediente:
- 1 kg de cireșe proaspete sau conservate (fără sâmburi)
- 600-800 g de zahăr (cantitatea poate fi ajustată în funcție de preferințe)
- Suc de la jumătate de lămâie (opțional)
Cum se prepară
Dacă folosești cireșe proaspete, spală-le bine, îndepărtează sâmburii și codițele. Dacă utilizezi cireșe conservate, scurge-le de zeamă și îndepărtează sâmburii. Pune cireșele într-o cratiță mare împreună cu zahărul și sucul de lămâie (dacă folosești). Amestecă bine și lasă-le să stea timp de aproximativ 30 de minute la temperatura camerei, astfel încât cireșele să lase un pic de suc.
După ce cireșele au lăsat suc, pune cratița pe foc mediu și adu amestecul la fierbere. Redu focul și lasă-l să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 30-45 de minute, amestecând din când în când, până când gemul începe să se îngroașe.
Pentru a verifica dacă gemul este gata, poți folosi metoda farfuriei reci. Pune o picătură mică de gem pe o farfurie rece și lasă-l să se răcească timp de câteva secunde. Dacă se solidifică și nu se mai scurge, este gata. Dacă nu, mai lasă-l să fiarbă puțin.
După ce gemul a ajuns la consistența dorită, oprește focul și lasă-l să se răcească timp de câteva minute în cratiță. Apoi, toarnă-l în borcane curate și uscate, sigilează-le bine și le poți conserva în frigider sau le poți steriliza pentru a le păstra la temperatura camerei pentru o perioadă mai lungă de timp.
Poți savura acest delicios gem de cireșe pe pâine prăjită sau ca umplutură pentru prăjituri și alte deserturi.
Vezi și: Prăjitură cu cireșe. Rețeta de sezon care face furori
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu