Gem de dovlecei? Nu ai mai auzit probabil, dar este foarte bun. Plus că se prepară foarte ușor. Iată rețeta...
Ingrediente
- 1 kg dovlecei
- 1 kg zahăr
- 2 lămâi
- puţin ghimbir
- 2 plicuri zahăr vanilinat
Cum se prepară
Dovleceii curăţaţi de coajă se taie cubuleţe şi se stropesc cu zeama de la o lămâie. Se pun la fiert într-un vas alături de cele două tipuri de zahăr, ghimbir şi cea de-a doua lămâie tăiată felii. Se lasă să fiarbă la foc mic amestecând din când în când ca să nu se lipească. E gata când se formează un sirop bine închegat. Se toarnă gemul în borcane calde, se pun capace şi se întorc pe capac să se răcească, potrivit retetepractice.ro.
BONUS: Dulceață de gogonele
Ingrediente
- 1.5 kg gogonele (după curăţare)
- 700 g zahăr
- sucul de la 2 lămâi
- coaja rasă de la o lămâie
- 1 vârf cuţit cuisoara măcinata
- 1 baton scorţişoară
- 1 lgț esenţa de vanilie
- 1/2 lgț ghimbir măcinat
- 1 vârf cuţit seminţe de anason
Cum se prepară
Se spală gogonelele, se taie în jumătăţi, se taie cotoarele şi cu ajutorul unei linguriţe, se scot seminţele. Se taie apoi cubuleţe şi se pun într-un bol. Se toarnă peste ele sucul de la 2 lămâi şi se lasă 1 oră să intre zeama de lămâie în ele, amestecând din când în când, scrie bucataras.ro.
După o oră, se toarnă într-o oală de inox cu fundul dublu, se adaugă zahărul şi condimentele: cuişoare, batonul de scorţişoară, ghimbirul şi anasonul. Se amestecă bine şi se pune pe foc. Se adaugă şi coaja de lămâie şi esenţa de vanilie şi se pune pe foc iute, până începe să fiarbă, apoi se reduce uşor focul.
Se fierbe aproximativ o oră şi ceva, timp în care se mai ia din dulceaţă şi se face proba pe o farfurie. Se sterilizează borcanele, apoi se toarnă dulceaţa fierbinte. Se căpăcesc şi se pun în paturi la căldură până se răcesc, apoi se depozitează în cămară.
Nu vrei să încerci și dulceață din coji de pepene verde?
Ingrediente
- 1 kg de coji de pepene verde
- 800 g de zahăr
- jumătate de lămâie
Altele: apă + ½ linguriță de bicarbonat de sodiu.
Cum se prepară
Spălați bine pepenele verde. Tăiați-l în felii. Separați pulpa și coaja de pe fiecare felie, lăsând un strat subțire de pulpă roșie pe stratul verde. Curățați cojile de pepene de stratul lor superficial, după care tăiați-le în cubulețe. Puneți-le într-o cratiță cu fundul gros.
Acoperiți cojile de pepene cu apă rece. Dizolvați bicarbonatul de sodiu în ea. Apoi fierbeți cojile de pepene timp de 2-3 minute din momentul clocotirii apei. Scoateți cojile de pepene din apă. Puneți-le înapoi în cratiță și presărați zahărul pe suprafața lor. Puneți-le deoparte pentru aproximativ 2 ore, până când zahărul se va dizolva. Străduiți-vă să nu amestecați foarte mult, ca să nu sfărâmați cubulețele de coji de pepene, potrivit retete-usoare.eu.
Încălziți dulceața pe foc mic până va ajunge la punctul de fierbere. Luați-o de pe foc și lăsați-o să se răcească pe parcursul a 8-10 ore sau peste noapte. Adăugați lămâia în dulceață. Nu trebuie să o mărunțiți, deoarece ulterior o veți îndepărta. Fierbeți dulceața timp de 2-3 minute din momentul clocotirii, pe foc mic. Lăsați-o iarăși să se răcească.
Peste 8-10 ore fierbeți-o încă o dată pe parcursul a 2-3 minute. Lăsați-o să se răcească. Aduceți dulceața până la punctul de fierbere și transferați-o cât este fierbinte în borcane sterilizate. Acoperiți-le cu capace sterilizate și închideți-le ermetic. Lăsați conservele obținute să se răcească până la temperatura camerei, după care puneți-le la locul de păstrare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu