Ştiai că poţi face un gem delicios din... roşii? Ba chiar şi fără zahăr, dacă ţii la siluetă sau suferi de diabet!
Iată cum poţi transforma roşiile care, apropos, sunt fructe, nu legume, într-un desert de zile mari. Nu crezi că ai putea întinde gem din tomate peste unt, dimineaţa, nu-i aşa? Ei bine, iată şi reţeta! Se face uşor, nu ai nevoie de multe ingrediente şi, cel mai important, e din cale afară de gustoasă!
Timp de preparare: 5 min
Timp de gatire: 55 min
Gata în: 60 min
INGREDIENTE
1 kilogram roșii
2 linguri zeamă de lămâie
100 g curmale pasate (opțional)
MOD DE PREPARARE
Gemul de roșii fără zahăr este unul dintre gemurile de care probabil nu ai auzit. E foarte ușor de făcut, iar rezultatul e spectaculos.
Cum se prepară gemul de roșii fără zahăr
Roșiile se blanșează, adică se taie superficial în formă de cruce, se pun câteva secunde în apă clocotită și apoi se pun în apă rece.
Coaja roșiilor se va putea îndepărta mult mai ușor.
Roșiile se decojesc și se îndepărtează semințele.
Pulpa de roșii se toacă mărunt.
Într-o oală se pun pulpa de roșii, zeama de lămâie și curmalele (dacă alegeți să le folosiți).
Curmalele pot fi înlocuite cu o linguriță de stevia sau 50 ml de sirop de arțar.
Gemul de roșii fără zahăr se gătește la foc mic-mediu, amestecând continuu.
Procesul poate dura circa o oră.
Gemul se transferă în borcane sterilizate și se ține la loc întunecat și răcoros.
Borcanele deschise vor fi consumate în maxim o săptămână.
Mai jos, îţi propunem tot o delicatesă, de data aceasta pe bază de suc de roşii.
INGREDIENTE
Pentru blat:
15 linguri ulei
15 linguri suc de rosii
5 linguri zahar
500 g faina
1/2 lingurita bicarbonat
esenta de rom
sare
Pentru umplutura:
1 l apa sau lapte dacă nu ţineţi post
4 linguri zahar
200 g gris
200 g margarina
75 g nuca de cocos
zeama si coaja de la o lamaie
400 g gem de prune cu miez de nuca
un praf de sare
Mod de preparare
Foile:
Intr-un bol amestecam uleiul cu zaharul, apoi si cu sucul de rosii.
Stingem bicarbonatul cu putina zeama de lamaie, il adaugam si pe acesta.
Punem esenta de vanilie, zaharul vanilat, apoi faina cernuta, treptat.
Amestecam cat putem cu o lingura, apoi framantam cu mana.
Aluatul obtinut trebuie sa fie nelipicos si foarte usor de lucrat.
Il impartim in 4 bile, il dam la frigider 20 de minute.
Ungem cu ulei dosul unei tavi de 24/27 cm.
Rupem o bucata de hartie de copt, presaram faina pe ea, luam prima bila de aluat si o intindem pe hartia de copt.
O asezam de dosul tavii, indepartam hartia de copt.
O introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 8-9 minute. Cand vedeti ca incep sa se rumeneasca usor marginile, inseamna ca este gata.
La fel procedam si cu celelalte 3 foi.
Crema:
Într-o cratiţă punem laptele cu zahărul.
Le transferăm pe foc şi când dă în clocot, dăm focul la mic, punem grişul în ploaie, timp în care amestecăm continuu cu un tel.
Când s-a îngroşat ca o budincă, luăm crema de pe foc, adăugăm coaja rasă de lămâie.
Amestecăm, o acoperim cu o folie şi lăsăm să se răcească puţin.
Când este călduţă crema, adăugam margarina de la temparatura camerei, mixăm.
La final încorporăm zeama de lămâie şi esenţa de vanilie.
Aşezăm o primă foaie pe tocător, punem jumătate din cremă, o nivelăm.
Aşezăm a doua foaie, venim cu gemul, îl nivelăm (de preferat gemul să fie putin mai tare).
Aşezăm iar foaie, restul de cremă şi ultima foaie.
Acoperim cu o folie şi dăm prăjitura la frigider peste noapte.
A doua zi o porţionăm, o pudrăm cu zahăr şi servim.
Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News