Cercetătorii au descoperit o genă care dublează riscul de a avea o formă gravă de COVID-19.
Oamenii de ştiinţă polonezi au descoperit o genă despre care ei afirmă că dublează riscul de a dezvolta o formă gravă de COVID-19, o descoperire care ar putea ajuta medicii să identifice persoanele cele mai expuse riscului în urma contractării coronavirusului, relatează Agerpres, citând Reuters.
Cercetătorii speră astfel că prin identificarea celor expuşi unui risc crescut îi va încuraja pe aceştia să se vaccineze şi le va oferi acces la mai multe opţiuni de tratament intensiv în caz de infectare, notează sursa citată.
"După mai bine de un an şi jumătate de muncă, a fost posibil să identificăm o genă responsabilă pentru o predispoziţie de a dezvolta o formă gravă de COVID-19", a declarat ministrul polonez al Sănătăţii, Adam Niedzielski.
"Aceasta înseamnă că în viitor vom putea...să identificăm persoanele cu o predispoziţie de a face o formă gravă de COVID-19", a mai spus el.
Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Bialystok au constatat că gena este al patrulea cel mai important factor în determinarea gravităţii formei de COVID-19 dezvoltate, după factori precum vârstă, greutate şi sex.
Gena este prezentă la aproximativ 14% din populaţia poloneză, comparativ cu 8-9% din populaţia Europei şi 27% din cea a Indiei, a spus Marcin Moniuszko, profesorul responsabil cu proiectul de cercetare.
Alte studii au arătat, de asemenea, importanţa factorilor genetici în modul în care se dezvoltă boala la o persoană cu COVID-19.
În noiembrie, oamenii de ştiinţă britanici au anunţat că au identificat o versiune a unei gene care ar putea fi asociată cu dublarea riscului de insuficienţă pulmonară din cauza COVID-19.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a depistat câteva simptome care pot indica forme mai grave ale bolii. Pacienții infectați sunt sfătuiți să fie atenți la culoarea pielii, buzelor și a unghiilor, care pot deveni palide sau pot căpăta o nuanță gri sau albastră.
″În funcție de vârsta persoanei pe care o aveți în grijă, simptomele sale pot arăta diferit. Adulții pot părea deshidratați, pot avea dificultăți de respirație sau dureri în piept. De asemenea, se pot plânge de amețeli. Copiii pot apărea brusc confuzi sau pot refuza să mănânce. Fața sau buzele lor pot deveni albastre. Bebelușii refuză să fie alăptați. Aceste simptome sunt semne de avertizare că este nevoie de îngrijire urgentă”, a transmis OMS. Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu