Ben Hodges, general american în rezervă, a criticat infrastructura rutieră din România.
Fostul comandant al Armatei Statelor Unite în Europa a lăudat România ca un aliat valoros, dar a pus sub semnul întrebării disponibilitatea țării noastre în ceea ce privește infrastructura.
La conferința intitulată „Gândirea militară românească” organizată de Înaltul Comandament al României, locotenentul general (rez.) Ben Hodges a lăudat România, subliniind că țara noastră nu este doar un consumator, ci și un furnizor de securitate în regiune.
„România nu este doar un consumator, ci și un furnizor în ceea ce privește trupele antrenate trimise în teatrele de operații din punct de vedere al capacităților și, de asemenea, prin prisma faptului că România este o platformă pentru NATO în regiunea Mării Negre”, a spus el.
În opinia lui Hodges, „România este centrul de greutate pentru SUA în regiune și este centrul de greutate pentru NATO în regiune”.
„Sunt trei țări NATO în bazinul Mării Negre, alături de trei parteneri, pe lângă adversarul nostru, Federația Rusă. Prin geografie, dar și prin modul în care funcționează, România este cel mai bun loc în care NATO poate lucra”, a spus el.
Totuși, vorbind în contextul posibilelor operațiuni militare, există și necesitatea unei infrastructuri adecvate.
„Există anumite aspecte ale mobilității. Una este infrastructura. Poduri — aveți poduri peste multe râuri din România, în special pe Dunăre? Autostrăzi, tuneluri care permit deplasarea rapidă spre și dinspre România când aliații trebuie dislocați rapid. Infrastructura suportă așa ceva?”, a întrebat generalul Hodges.
România, împreună cu Bulgaria, fac parte din Grupul de Sprijin pentru Zona Mării Negre din Europa al Armatei SUA, înființat în 2007, iar cea mai mare prezență militară a SUA este la Aerodromul Mihail Kogălniceanu al Forțelor Aeriene Române, lângă portul Constanța la Marea Neagră, informează RMX.
Statele Unite îşi vor continua politica de a fi alături de aliaţii şi partenerii lor de la Marea Neagră pentru a întări disuasiunea şi pentru a garanta că acţiuni precum cele desfăşurate în ultimii ani de Rusia în regiune nu vor merge mai departe, a declarat sâmbătă chargé d'affaires ad-interim al Ambasadei SUA în România, David Muniz.
Declaraţiile au fost făcute la bordul USS Mount Whitney, nava comandant a Flotei a VI-a a SUA, care a ajuns vineri pentru o escală în Portul Constanţa, alături de distrugătorul USS Porter, ambele aflându-se în Marea Neagră, conform Marinei americane, pentru operaţiuni maritime de rutină alături de parteneri şi aliaţi din NATO.
'Semnificaţia vizitei navei (la Constanţa - n.r.) este importantă. Ilustrează relaţia de securitate excelentă şi foarte puternică dintre ţările noastre', a spus David Muniz.
Constanţa este al treilea port, după Istanbul, în Turcia, şi Batumi, în Georgia, în care a oprit USS Mount Whitney de la plecarea din Gaeta (Italia), la 29 octombrie. Nava va părăsi duminică portul Constanţa. Şapte nave militare ale forţelor navale din România, SUA (inclusiv USS Mount Whitney şi USS Porter), Turcia şi Ucraina au participat, vineri, la un exerciţiu care s-a desfăşurat în apele internaţionale ale Mării Negre, în largul ţărmului românesc, conform Ministerul Apărării Naţionale.
Rugat să comenteze reacţia Rusiei conform căreia SUA desfăşoară activităţi agresive şi creează o forţă militară multinaţională în Marea Neagră, diplomatul american a afirmat că astfel de operaţiuni ca cele ale USS Mount Whitney sunt pregătite cu mult timp în avans (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News