Generalul (r) Andrei Kemenici a încetat din viață la vârsta de 85 de ani, trupul neînsuflețit al acestuia urmând a fi depus la capela Catedralei Mitropolitane din Târgoviște
„A fost, este şi va rămâne în sufletele noastre. La bine şi la greu, ne-a fost tată, bunic, străbunic, soț, comandant, camarad. A ales să părăsească această lume la fel de demn cum a trăit. În linişte. Golul rămas în urma lui nu se poate măsura în cuvinte. Se simte şi se trăieşte cu fruntea sus, bărbăteşte şi demn, aşa cum ne-a învățat întotdeauna. Rămas bun! Să ne veghezi în continuare!”, au transmis membrii familiei îndurerate.
Andrei Kemenici (85 de ani) s-a născut la 25 noiembrie 1936 la Bicaz, judeţul Neamţ. A absolvit şcoala de ofiţeri de Antiaeriană de la Braşov.
La 22 decembrie 1989, Kemenici era ofiţer activ al Armatei Române şi avea gradul de colonel. El era comandantul UM 01417, dar şi comandantul Garnizoanei Târgovişte, unde de la 22 decembrie ora 18.30 şi până la 25 decembrie ora 14.45 au fost ţinuţi sub pază soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu.
Andrei Kemenici s-a remarcat în perioada în care Nicolae Ceauşescu s-a aflat în unitatea sa. El a dat numeroase ordine de a riposta cu artileria grea asupra unor ţinte false, presupuse elicoptere inamice. A dat ordin de tragere şi cu armamentul uşor împotriva unor presupuse ţinte din liceul care se învecina cu unitatea sa.
Locul execuției soților Ceaușescu a devenit secția a Muzeului Județean Dâmbovița sub denumirea de ”Metamorfozele unui loc al memoriei, de la cavalerismul Școlii de ofițeri Ferdinand I la spațiul profan al procesului și execuției soților Ceaușescu și al sfârșitului regimului totalitar din România”.
Prezent la inaugurarea muzeului, la începutul lunii septembrie, 2013, fostul comandant al unității militare, generalul Andrei Kemenici a precizat că regretă execuția Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News