Un general care a furat 180.000 de euro din care și-a cumpărat o casă a fost lăsat liber de instanță.
Iulian Cristian Gherghe, cu gradul de general - maior în rezervă, fost director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), a fost condamnat de Curtea Militară de Apel Bucureşti la un an şi cinci luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals, transmite Agerpres.
Instanţa a mai dispus ca generalul să stea 2 ani şi 6 luni sub supravegherea Serviciul de Probaţiune Ilfov, perioadă în care trebuie să frecventeze un program de reintegrare socială şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 70 de zile lucrătoare la Primăria comunei Cornetu sau Şcoala Gimnazială nr. 1 Cornetu.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
Iulian Cristian Gherghe a fost trimis în judecată în iunie 2021 de Parchetul General, fiind acuzat că, la data de 27 noiembrie 2018, când avea calitatea de locţiitor al şefului DGIA, şi-a însuşit, fără drept, suma de 179.470 dolari din fondurile ce aparţin acestei structuri militare, scop în care a falsificat şi folosit mai multe înscrisuri oficiale. Banii au fost folosiţi pentru a cumpăra o casă.
Procurorii precizează faptul că prejudiciul a fost achitat în întregime în cursul urmăririi de către general, prin restituirea sumei sustrase.
”Nu poate exista vreo suspiciune a Armatei Române că ar fi protejat ilegalitățile acestui general. Dimpotrivă, cei din Direcția Generală de Informații a Apărării sunt cei care au depistat această problemă, au raportat ministrului și ministrul Apărării a spus că, în secunda doi, toate actele, toate documentele merg la Parchetul Militar. Câtă vreme este o anchetă în curs la Parchetul Militar, această chestiune ține strict de ancheta procurorului.” a spus Radu Tudor, la Antena 3 în luna aprilie.
Jurnalistul a spus că generalul era în fruntea Direcției Generale de Informații a Apărării și avea acces și atribuția legală să poate gestiona sumelor pentru operațiuni de informații militare în România și-n afara țării. ”Din perspectiva atribuțiilor legale, nu avem niciun fel de surprindere, necazul e că o instituție de elită cum este Direcția Generală de Informații a Apărării a fost murdărită de un individ care s-a gândit să ia din banii destinați operațiunilor de informații militare în afara țării pentru a-și construi o vilă. E o chestiune de gravă dezonoare pentru el, ca militar de carieră.” a mai spus Radu Tudor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News