Generalul Ciucă, decorat de americani. Cea mai înaltă distincție dată de Forțele Armate ale Statelor Unite. Zuckerman: Au mai primit-o doar câțiva eroi

 (Lucian Crusoveanu / Public Diplomacy Office)
(Lucian Crusoveanu / Public Diplomacy Office)

După ce unele voci au spus că generalul Nicolae Ciucă nu a fost în Nassiriya, unde era câmp de luptă, amintim că... în 2020, americanii l-au decorat. 

VEZI ȘI: Intră Ciucă în turul doi? Chirieac: PNL îi face deservicii

Așadar l-au medaliat americanii fiindcă... n-a fost la Nassiriya? În 2020, ambasadorul Adrian Zuckerman i-a oferit decorația „Legiunea de Merit” lui Nicolae Ciucă.

Prezentăm discursul integral al lui Adrian Zuckerman din 2020:

Vă mulțumesc pentru că îmi sunteți alături în această după-amiază când am onoarea și privilegiul de a acorda Legiunea de Merit a Statelor Unite prietenului meu drag, Prim-ministrul interimar Ciucă. Astăzi, onorăm numeroasele realizări ale Prim-ministrului Ciucă din cei patru ani cât a ocupat funcția de Șef de Stat Major al Apărării României. De atunci, după cum bine știți, a devenit Ministru al Apărării, iar de curând Prim-ministrul interimar. Sărbătorim și parteneriatul solid și statornic dintre Statele Unite și România, care continuă să se dezvolte, la care Prim-ministrul Ciucă a avut o contribuție atât de importantă. Devotamentul și dedicarea altruistă a Ministrului Ciucă față de România reprezintă un model demn de urmat pentru toți cei care sunt în slujba patriei.

Legiunea de Merit reprezintă cea mai înaltă distincție pe care Forțele Armate ale Statelor Unite o pot acorda unei persoane care nu este cetățean al Statelor Unite. Se acordă pentru conduită meritorie de excepție în desfășurarea unei activități strălucite. Domnule Ministru Ciucă, astăzi vă alăturați unui grup mic, dar foarte distins de persoane care au primit medalia. Grupul include eroi precum Președintele Dwight D. Eisenhower, Generalul George S. Patton și Regele Mihai I al României. Meritați din plin să vă numărați printre ei.

Începând cu preluarea funcției de Șef al Statului Major al Apărării, Ministrul Ciucă a consolidat constant relația bilaterală a țărilor noastre, prin încurajarea colaborării, a loialității și a consecvenței. Relația continuă să fie marcată de respect reciproc și angajament de necontestat pentru păstrarea, securitatea și dezvoltarea națiunilor noastre mărețe. Sub conducerea Ministrului Ciucă, România a dobândit capacitatea de a se apăra pe sine și alți membri ai Alianței NATO, în mod credibil, de amenințări la adresa integrității sale teritoriale și a cetățenilor săi. Ministrul Ciucă a înțeles și necesitatea de a avea o economie puternică pentru a asigura o postură de apărare puternică și a contribuit la avansarea abilității economice a României prin extinderea capacității de cercetare și dezvoltare în sectorul apărării. O economie puternică asigură o capacitate de apărare puternică, iar o apărare puternică protejează o economie robustă. O Românie puternică înseamnă o Europă puternică și securitatea generațiilor noastre viitoare.

Pentru a păstra și a apăra libertatea și democrația de Rusia, China și alte influențe maligne, este esențială menținerea unei economii vibrante și a unei armate eficiente. Cel mai bun aliat pe care îl pot avea Statele Unite este o națiune democratică, puternică din punct de vedere militar și economic. Consolidarea relației româno-americane în sectorul economiei și al securității reprezintă o prioritate crucială. Salut angajamentul României față de stabilitatea pe termen lung și faptul că nu se axează numai pe nivelul de pregătire militară, ci și pe dezvoltarea economică. Ministrul Ciucă a transformat Serviciile Armate Române într-o forță de apărare eficientă, progresistă, strategică și completă.

În doar câteva luni, România va primi și va disloca sistemul de ultimă generație de rachete de înaltă mobilitate, HIMARS. România va fi primul Aliat NATO care va primi și va disloca rachete HIMARS, fapt ce dovedește încă o dată ce relație specială a cultivat Ministrul Ciucă între Armata Statele Unite și Armata României. Prin incorporarea sistemului de rachete HIMARS în strategia sa de apărare, România își consolidează rolul de garant al securității în Europa și în regiunea Mării Negre. Rachetele HIMARS fac parte integrantă din programul de modernizare a apărării României, care include avioanele F-16, elicopterele Blackhawk, transportoarele blindate Piranha, rachetele Naval Strike, echipamente pentru Avertizarea Domeniului Maritim, Războiul Anti-Submarin și sistemul de rachete Patriot.

Rachetele Patriot reprezintă un sistem modern, superior, testat în luptă, de apărare aeriană sol-aer, care este pregătit să facă față celor mai recente amenințări apărute în competiția marilor puteri. România este vârful de lance, primul partener din regiunea Mării Negre care găzduiește sistemul Patriot. Sistemul Patriot reprezintă unul dintre cele mai importante scuturi din Europa împotriva amenințărilor emergente. Este și parte integrantă a inițiativelor de modernizare a apărării României, care sunt sprijinite de centrele de antrenament, de instituțiile de învățământ militar și de modul de gestionare a resurselor umane din România, care se bucură de un real respect. Eforturile colective ale României în domeniul terestru, aerian, maritim, cibernetic și al resurselor umane îmbunătățesc capacitatea sa de a avansa și a extinde securitatea pe flancul estic al NATO. Asigură un nivel ridicat de pregătire pentru amenințările neprevăzute.

Anul acesta, în data de 8 octombrie, eu și Ministrul Ciucă ne-am deplasat la Washington, D.C., unde domnia sa a semnat, împreună cu Secretarul Apărării al S.U.A. Esper o „Foaie de parcurs privind cooperarea în domeniul apărării” între Statele Unite și România pe o perioadă de 10 ani. Acest acord formalizează prioritățile strategice bilaterale și creează cadrul pentru dezvoltarea capacității și a nivelului de pregătire militară ale națiunilor noastre. Nicicând legăturile dintre țările noastre nu au fost mai puternice. Nivelul de pregătire și capacitatea militară ale României vor continua să crească. Statele Unite vor continua să sprijine modernizarea și interoperabilitatea forțelor armate ale României și să ajute România să se apere și să apere regiunea Mării Negre, inclusiv prin rotația continuă a forțelor Statelor Unite în zonă. Statele Unite și România sunt aliați loiali și vor continua să își consolideze capacitatea militară și pregătirea forțelor printr-o cooperare continuă pentru a asigura pacea și securitatea în Europa. Statele Unite se angajează să fie alături de poporul român, umăr la umăr, și vor fi!

Ministerul Apărării, sub conducerea Prim-ministrului Ciucă, în semn de reală prietenie, în cursul acestui an a trimis o echipă medicală în statul Alabama, pentru a veni în ajutorul americanilor care se luptau cu pandemia. Poporul american nu a uitat și nici nu va uita acest gest.

Totodată, România și-a respectat cu consecvență angajamentul de a aloca trupe și resurse în teatrele de operații din Irak și Afganistan și Mali, în lupta împotriva terorismului. Nu există nicio îndoială că România este un adevărat Aliat al Statelor Unite. Ministrul Ciucă este întruchiparea perfectă a acestei prietenii și acestui parteneriat. Nu este de mirare că Guvernul S.U.A. a acordat această distincție unui soldat profesionist și om de stat cu atâtea realizări. Eu, Președintele Trump și poporul american vă transmitem sincere felicitări pentru realizările, viziunea și prietenia dumneavoastră.

Vă mulțumesc pentru atenție, Dumnezeu să vă binecuvânteze”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel