Prim-adjunctul directorului SRI, generalul maior, Florian Coldea, a vorbit pentru Q Magazine despre atacurile informaţionale care devin principala ameninţare la adresa securităţii unei ţări, dar și despre Startegia de Securitate Cibernetică a României. Coldea recunoște că România este la fel de amenințată precum orice alt stat NATO.
Un posibil „Pearl Harbour” ciberneticÎntr-un raport dedicat acestui nou tip de război, președintele CSBA, Andrew Krepinevicki Jr., după o experiență de 21 de ani în Armata Americană, vede în armele cibernetice un potențial de daune mai mare chiar și decât cel nuclear, în timp ce fostul secretar al Apărării din SUA, Leon Panetta, nu a exclus un potențial „Pearl Harbour” cibernetic. Întrebat fiind ce se poate întâmpla, practic, printr-un atac cibernetic, Generalul Keith Alexander, şeful Cyber Command al SUA, a răspuns că „un inamic poate paraliza puterea energetică a unei țări, bursele, schimburile sale comerciale și internetul… pentru o perioadă de timp” și că această capacitate nu este circumscrisă doar unei entități statale, ci și unor hackeri privați sau teroriști.
România, ţinta spionajului informaţional
Războiul cibernetic pare să fi ajuns și în România care a fost ținta mai multor astfel de atacuri în ultimul timp, unele fiind descoperite de Serviciul Român de Informații, altele nu. De pildă, atacul înregistrat la sfârșitul lunii februarie (ultimul raportat oficial) le-a fost semnalat ofițerilor români de intelligence de servicii partenere și a fost estimat ca având un impact cu mult mai mare decât Red October, datorită nivelului tehnologic superior și exfiltrării de informații.
Față de situația existentă, Generalul Florian Coldea a răspuns a vorbit despre obiectivele şi direcţiile naţionale ale Strategiei, în afara celor enunţate de Comisia Europeană?
"Vă enumăr succint câteva dintre acestea. Trebuie să adaptăm cadrul normativ şi instituţional la dinamica ameninţărilor specifice spaţiului cibernetic, să securizăm infrastructurile cibernetice naţionale, relevante din punct de vedere al funcţionării corecte a infrastructurilor critice si să asigurăm rezilienţa (rezistenţa la şoc – n.r.) infrastructurilor cibernetice", a declarat Florian Coldea.
Întrebat despre ultimele atacuri cibernetice la adresa României, Coldea a spus că cel de la " începutul lunii martie, a fost, din estimările SRI, mult mai puternic decât „Octombrie Roșu”.
Despre cât de vulnerabilă este România în războiul informațional, Florian Coldea a declarat că din cauza activităților guvernamentale şi comerciale care se desfăşoară tot mai mult prin intermediul Internetului, acest lucru a oferit agresorilor cibernetici noi oportunităţi de materializare a intenţiilor lor, potenţate de o dependenţă din ce în ce mai crescută de sistemele de comunicaţii şi informaţii produse de o piaţă internaţională şi globalizată, care au adus cu sine vulnerabilităţile şi riscurile lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News