Generalul Alexandru Grumaz a vorbit despre necesitatea schimbării mai multor documente din Legea Apărării.
Alexandu Grumaz, general locotenent în rezervă, spune că mai multe strategii de securitate ale României ar trebui amendate pentru a fi în concordanță cu actualul context geopolitic.
„Lumea se mișcă și se pregătește. Macron le-a dat ordin șefilor categoriilor de forțe armate să schimbe planurile. La noi, în Strategia de Securitate Militară, Rusia e pomenită așa, din gentilețe, într-o paranteză. Sunt cuvinte mobilizatoare facem, asigurăm. Domn’le, păi strategia asta, chiar dacă e făcută pe o perioadă cât e președintele actual în funcție, trebuie modificată. Nu mai sunt condițiile din 2000. S-a schimbat peisajul, nu mai suntem în aceleași condiții.
Dacă teoretic nu avem baza după care să facem, atunci ce e de făcut? Trebuie schimbată Strategia de Securitate Națională, mers în Parlament și amendată, trebuie schimbată Carta Albă a Guvernului, trebuie schimbată Strategia Militară, trebuie schimbată Directiva de Planificare a Apărării. Sunt documente din Legea Apărării care trebuie schimbate, trebuie modificate, trebuie amendate. Dar amendați-le, fraților, că aveți două comisii în Parlament, aveți oameni care se ocupă de cu totul altceva decât ceea ce ne interesează pe noi. Suntem într-o criză geopolitică cu Rusia, iar dacă Ucraina pierde războiul avem tot dreptul să ne gândim că Rusia poate merge mai departe“, a spus, la DC News, generalul Alexandru Grumaz.
Alexandru Grumaz, general locotenent în rezervă, a vorbit despre vizita lui Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, la Taipei și despre șansele Chinei de a invada Taiwanul.
„Nancy Pelosi este unul din criticii cei mai duri ai Chinei. Ea și cu Newt Gingrich, cel care a fost în 1997 la Taipei, în Taiwan. El era, atunci, președintele Camerei Reprezentanților, la fel ca Nancy Pelosi acum. Biden a încercat blocarea vizitei, inclusiv generalii de la Pentagon au spus că nu este oportună această vizită.
SUA au avut o relație foarte interesantă cu Taiwanul. Nu l-a recunoscut niciodată ca stat. A recunoscut o singură China, a recunoscut Beijingul, dar a acordat sprijin militar Taiwanului. Acum, de trei ori, ultima dată la Tokyo, Joe Biden a fost întrebat dacă ajută Taiwanul în caz de atac militar chinez și a spus „Da!“. De trei ori a spus da. Această ambiguitate strategică a SUA referitoare la Taiwan a dispărut odată cu aceste asigurări. A spus clar: Noi vom sprijini Taiwanul în caz de atac.“, a precizat generalul Grumaz (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu