Fostul șef al Securității, generalul Iulian Vlad a încetat din viață la vârsta de 86 de ani. El va fi înmormântat marți, de la ora 12:00 în Cimitirul Militar Ghencea vechi. Senatorul Marius Marinescu a povestit pentru DCNews câteva amănunte mai puțin cunoscute din viața generalului.
"Chiar ieri am vorbit cu domnul general Mihai Mitran care îmi spunea că s-a întâlnit cu el în urmă cu ceva timp în urmă și că avea un cancer accelerat cam de un an și jumătate. El a fost operat în luna februarie și în ultima perioadă era în comă. Mi s-a spus că din păcate nu trăiește mai mult de câteva zile. Se știa, era într-un stadiu avansat. Boala nu l-a iertat," a povest Marius Marinescu.
Senatorul spune că generalul se considera un erou pentru că a reușit să minimizeze pericolul extern care pândea România în cursul evenimentelor din decembrie 1989. Totodată, Iulian Vlad ar fi cerut să nu se intervină cu arme de foc asupra manifestanților.
"Eu l-am cunoscut, am mai vorbit și cu dânsul. El se considera un erou împreună cu domnul general Ștefan Gușă, un erou al evenimentelor din 1989. Cei doi au dat dispoziție trupelor de securitate și din Ministerul Apărării Naționale ca să nu se intervină cu arme de foc. Tot cei doi, spunea domnul general Iulian Vlad, că s-au opus invadării de către trupele rusești, respectiv armata a XIV-a rusă și armatei ungare. Rușii își doreau Moldova, la timpul respectiv, ungurii doreau Transilvania și sârbii Banatul sârbesc. Cei doi generali au stopat distrugerea României. Se considerau eroi. Cei care cunoșteau evenimentele în esența lor, declară același lucru. Domnul general Iulian Vlad spunea că vreo șase sau chiar opt atentate s-au comit asupra lui în acea perioadă, în '89. Se dorea înlăturarea lui, așa cum fusese înlăturat și generalul Nuță, generalul Mihalea și alții," a mai spus Marinescu.
Aproape de plutonul de execuție
"În confesiunile sale, generalul Vlad povestește că l-a informat pe Nicolae Ceaușescu despre evenimentele care urmau să aibă loc în 1989. L-a informat despre faptul că Francois Mitterrand s-a întâlnit la Kiev în vara lui '89 și se știa de ce va urma cu România și Nicolae Ceaușescu. Tot el a povestit și despre schimbul dur de replici și chiar altercația pe care a avut-o Ceaușescu cu Gorbaciov, în vara anului 1989. Atunci Gorbaciov i-a cerut lui Ceaușescu să părăsească toate funcțiile. Domnia sa vorbea despre o lovitură de stat în acele vremuri.
În ședința din 17 decembrie 1989 Ceaușescu a fost foarte aproape să-i trimită în fața plutonului de execuție pe el, pe Postelnicu și pe Vasile Milea pentru faptul că nu au intervenit cu fermitate în evenimentele de la Timișoara," a povestit Marius Marinescu.
Arestarea generalului și norocul pe care l-a avut
Iulian Vlad a fost arestat și pus sub acuzare chiar înainte de 1990. Norocul său a fost reprezentat de o vizită neașteptată, care avea să ducă la eliberarea din penitenciar.
"În data de 31 decembrie, generalul Iulian Vlad a fost arestat, condamnat la 25 de ani de închisoare. A fost grațiat patru ani mai târziu. A fost vizitat în închisoare de șeful Securității Republicii Populare Chineze, poate acesta a fost norocul lui. Oficialul chinez l-a vizitat apoi și pe Ion Iliescu și poate că astfel nu a fost eliminat fizic, spune domnia sa. Peste câțiva ani a fost invitat și primit cu onoruri militare în China. A scris istorie pentru România, Dumnezeu să-l odihnească în pace !," spune Marius Marinescu.
Senatorul subliniază că deși putea să obțină multe beneficii, generalul Vlad a locuit înainte de '89 și după această perioadă într-un apartament din cartierul Dorobanți.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News