EXCLUSIV  Generalul-maior (r) dr. Dan-Florin Grecu „traduce” amenințarea Rusiei pentru România legată de avioanele F-16

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Generalul-maior (r) dr. Dan-Florin Grecu consideră că România și celelalte state din NATO nu vor pune la dispoziția Ucrainei baze militare. 

În urma declarației diplomatului rus de la Viena, făcută cu câteva ore în urmă, România va reprezenta o amenințare directă pentru Rusia dacă avioanele F-16 vor opera de pe teritoriul nostru în misiuni ce privesc spațiul de conflict din Ucraina.

„Avertizăm cu tărie că folosirea acestor avioane de luptă de pe teritoriul acestor țări membre NATO va fi considerată de Moscova drept participarea lor la conflictul din Ucraina și va forța Rusia să ia măsuri de răspuns” – a spus diplomatul rus, Konstantin Gavrilov. 

Ce presupune „participarea” României în conflictul din Ucraina pentru ruși

L-am contactat pe General maior (r.) dr. Dan-Florin Grecu pentru a lămuri „amenințarea” făcute în numele Rusiei și pentru a afla ce înseamnă „măsuri de răspuns”, dar și „implicarea României în conflictul din Ucraina”.

DC News: Ce înseamnă „măsurile de răspuns”?

„În primul rând, trebuie să spunem că de data aceasta, fiind o activitate oficială, este reluată o idee pe care săptămâna trecută, purtătoarea de cuvânt a ministrului de Externe Lavrov a făcut-o pe același subiect, spunând că avioanele F-16 care vor decola din România și Polonia - la momentul acela - vor constitui ținte și vor fi doborâte.Acum se extinde această amenințare de la doborârea avioanelor la consecințe pe care nu le cunoaștem la acest moment, dar pe care ni le putem imagina.

Trebuie să precizăm câteva aspecte.

Un prim aspect este că România sprijină Ucraina și prin pregătirea piloților pentru F-16. Nu este numai România, e un complex de 12 state contribuitoare care fac acest lucru și sprijină într-un fel sau altul. În egală măsură trebuie să spunem că, dacă un avion F-16 intervine împotriva rușilor va fi considerat de către ruși un avion inamic și vor proceda în consecință, adică vor încerca să-l neutralizeze. Aici nu există loc de interpretare.

Dar intervine următoare problemă care este esențială. Nu cred că vreun stat NATO va pune la dispoziția armatei ucrainene propriile bazele militare pentru a conduce ostilități împotriva Rusiei. Eu exclud această posibilitate. Că vor opera aceste avioane de pe bazele ucrainene, că mai au câteva în vestul țării, aceasta este cu totul altă problemă. În consecință, aș lua această declarație amenințătoare ca o parte a retoricii ruse folosite de la începutul conflictului din Ucraina prin care amenință orice stat vizavi de sprijinul pe care îl oferă, de orice fel, nu doar în cazul de față. Rușii nu sunt deloc bucuroși să vadă avioane de calibrul F-16 în dotarea armatei ucrainene.”, ne-a mai spus Generalul-maior (r) dr. Dan-Florin Grecu.

Amenințările rusești sunt îndreptate și către „opoziție”

DC News: Dacă aceste declarații sunt doar amenințări, ele sunt îndreptate către populația civilă a statelor occidentale sau către guvernele acestora?

„Poate fi una dintre explicații, dar unul dintre scopurile Rusiei de la începutul conflictului din Ucraina a fost destabilizarea NATO. Sunt orientate spre ambele. Atât pentru clasa conducătoare, cât și pentru cei din opoziție, cât și spre populație. Știm foarte clar că Federația Rusă încearcă să destabilizeze guvernele din alte state sau chiar climatul politic. În acest sens nu este vorba doar despre statele post-comuniste, dar și despre state din Occident. Mișcările ruse din toate aceste țări, susținând diferite curente de opinie - la acest moment curente de opinie anti sprijinirea Ucrainei - sunt evidente.”, a mai precizat Generalul-maior (r) dr. Dan-Florin Grecu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel