Generalul Petrescu, șeful Armatei României: Solidaritatea NATO în ceea ce privește Articolul 5 - de neclintit. Armata e pregătită să își îndeplinească misiunea

Șeful Statului Major al Apărării: Suntem în măsură să apărăm fiecare centimetru pătrat al teritoriului aliat / Foto: Facebook Daniel Petrescu
Șeful Statului Major al Apărării: Suntem în măsură să apărăm fiecare centimetru pătrat al teritoriului aliat / Foto: Facebook Daniel Petrescu

Generalul Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării, a făcut câteva referiri esențiale după summitul istoric al NATO de la Vilnius, Lituania.

Generalul Daniel Petrescu, șeful Armatei României, în cadrul unui interviu acordat Radio România Actualități, a ținut să sublinieze că sentimentul de solidaritate al NATO în ceea ce privește apărarea colectivă și Articolul 5 e de neclintit iar Armata României e pregătită să își îndeplinească misiunea de apărare a țării.

Recent întors de la summitul de la Vilnius, șeful Armatei a dat asigurări că în cadrul NATO există un sentiment puternic cu privire la solidaritatea Articolului 5.

„Oamenii de acasă să aibă încredere că Armata României e capabilă să îşi îndeplinească misiunile şi să aibă încredere că facem parte dintr-o alianţă în care sentimentul unităţii există, sentimentul solidarităţii există şi care poate să răspundă oricărei provocări”, precizează generalul Petrescu.

„Am avut ocazia şi onoarea să participi nu numai la summitul de la Vilnius, dar să şi folosesc această oportunitate, faptul că mă aflam în Lituania, şi să vizitez detaşamentul nostru de forţe aeriene care execută acolo poliţie aeriană. Referitor la summit, am mai participat pe parcursul mandatului meu la summitul de la Madrid şi la summitul de la Londra.

De fiecare dată, pot să vă spun că pleci cu un sentiment foarte puternic referitor la soliditatea Articolului 5 şi la soliditarea relaţiei transatlantice şi cu sentimentul că s-au luat decizii importante care vor influenţa modul în care este asigurată securitatea Alianţei pentru următoarea perioadă. Deciziile de la summitul de la Vilnius au demonstrat, după părerea mea, în primul rând, soliditatea legăturii transatlantice şi unitatea aliată. În ceea ce ne priveşte, ne-au interesat foarte mult postura de descurajare şi apărare aliată, şi aici este foarte important pentru noi că s-au adoptat noi planuri de apărare ale NATO.

Pentru orice ameninţare de securitate care ar viza şi ţara noastră, alianţa are un răspuns pe măsură pregătit şi suntem parte la acest răspuns pe care alianţa poate să îl dea. Există, de asemenea, un cadru foarte bun pentru creşterea grupurilor de luptă dislocate la flancul estic, şi aici este cuprins şi grupul de luptă din România, în care Franţa este naţiune-cadru, poate creşte la nivel de brigadă prin forţe de întărire, dar şi prin prepoziţionarea unor echipamente. Aţi văzut şi anunţul Spaniei privind participarea cu forţe la grupul de luptă din România. De asemenea, au fost discuţii şi decizii importante referitor la stabilirea unui nivel minim de 2% din Produsul Intern Brut pentru cheltuielile de Apărare în fiecare dintre statele NATO. Este un nivel pe care noi l-am îndeplinit de câţiva ani, iar începând cu acest an avem 2,5% din PIB alocaţi pentru Apărare, din care peste 30%, şi aici este un procent important, asigurăm pentru achiziţia de noi echipamente pentru Armata României”, a conchis generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Armatei României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel