Generalul Virgil Bălăceanu susține că există pericolul deschiderii unui alt conflict în Ucraina.
Generalul Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă, a fost întrebat la Realitatea Plus dacă Ucraina ar putea adera la Uniunea Europeană în contextul în care se află în război. Acesta a avertizat că există pericolul deschiderii unui alt conflict.
"Cred că cei care sunt experți în procedurile de aderare ne pot spune asta, dar plec de la ideea că, fiind un conflict în desfășurare, nu va fi un proces finalizat. Apoi, Ucraina va trebui să treacă prin niște probe. Una dintre ele este problema minorităților, între care ne numărăm și noi, românii, dar se numără și rușii. Deci lucrurile sunt complexe, pentru că războiul este în desfășurare și nu putem vorbi despre un proces de aderare când războiul este în desfășurare.
În plus, ca și probabilitate, iar eu o găsesc destul de ridicată, nu vom asista la un acord de pace și, dacă se vor liniști apele, vom asista la un conflict înghețat, extins în sud-estul Ucrainei, care va crea probleme deosebite din punct de vedere al aderării Ucrainei și respectiv al Moldovei, la UE. Până la urmă, drumul spre Uniunea Europeană este dat tot de ceea ce înseamnă și va însemna situația militară pe teren
Adică nu numai faptul că rușii continuă să fie în ofensivă.... Putem lua în calcul un scenariu ca, după cucerirea teritoriilor pe care și le-au propus, să punem în întregime regiunile Herson, Zaporojie, Donețk - în Donețk au mai bine de sub jumătate de cucerit și Luganskul este foarte probabil să treacă la apărare și să-și consolideze prezența din punct de vedere militar, dar nu numai în zonă. Ucraina va cere, că are tot acest drept din punct de vedere al dreptului internațional, să-și recâștige teritoriile cucerite.
Va admite Ucraina ca aceste teritorii cucerite să fie parte a Federației Ruse? Și atunci există pericolul deschiderii unui alt conflict, cel de câștigare a teritoriilor cucerite. Poate fi luat în calcul. Iată deci că sunt mai multe scenarii care implică factorul militar, dar, sigur, cu consecințe asupra deciziilor pe plan politic. Este un mesaj încurajator, este un mesaj de solidaritate, dar este un drum extrem de lung și foarte dificil de prognozat când și cum se va produce, în condițiile complexe ale momentului actual și al perspectivei, pentru că nu vedem o perspectivă de clarificare a situației operative din teren în cursul acestui an. Este puțin probabil.", a declarat generalul Virgil Bălăceanu.
Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de candidat, un pas simbolic pe drumul lung către aderarea la Uniunea Europeană. Executivul UE a aprobat vineri acest lucru, dar cele două țări vor trebui să îndeplinească o serie de condiții în viitor în ceea ce privește statul de drept, justiția și lupta împotriva corupției.
Recomandarea este deosebit de semnificativă pentru Ucraina, care a investit atât de mult din viitorul său politic într-o relație mai strânsă cu Europa, deoarece caută sprijin moral pentru a contracara agresiunea rusă.
"Ucraina este un stat european care a dovedit din plin că aderă la valorile pe care se bazează Uniunea Europeană", se arată în recomandare. "Prin urmare, Comisia recomandă ca Ucrainei să i se acorde statutul de candidat, în condițiile în care aceasta va lua o serie de măsuri specifice.
Recomandările Comisiei Europene vor trebui aprobate de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu