Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a vorbit despre rezistența armatei ucrainene împotriva forțelor Federației Ruse.
Virgil Bălăceanu, general în rezervă, a fost prezent în studioul Digi 24, unde a vorbit despre bătălia de la Mariupol și despre rezistența ucrainenilor în fața agresiunii Federației Ruse:
„Mariupol a fost un punct strategic, deși e un oraș de 400.000 de locuitori, de la început. Mariupolul este zona militară care a fost cea mai atacată. Chiar de la începutul invaziei s-a încercat o operațiune terestră, ușor de realizat din Donbas, combinată cu un desant maritim. Nu s-a reușit. Le-a luat foarte mult timp să încercuiască Mariupolul, le ia mult timp asaltul asupra orașului. Au reușit să abordeze tot direcția est, favorabilă, fiind foarte aproape de republicile secesioniste. Ucrainenii nu au capitulat, deși s-a cerut acest lucru de ministrul Apărării al Federației Ruse. În Mariupol se duce, în mod real, lupta în localitate, ceea ce creează probleme rușilor.
Este greu să estimăm cât timp va rezista Mariupolul, e un punct strategic pentru că rușii au nevoie de acest oraș. Mariupolul este un simbol, acesta fiind în vechiul teritoriu al republicii separatiste Donețk, dar, mai mult decât atât, Mariupolul deschide un aliniament pe care l-ar cuceri și l-ar raporta ca fiind cucerit generalii ruși: Mariupol - Berdeansk - Melitopol - Herson. Acest lucru creează problemele unui avantaj, chiar parțial, dar trebuie să luăm în considerare un avantaj al rușilor în zona nord-Crimeea, ce ar permite controlul țărmurilor Mării Negre, dar la est-Crimeea. Cum vor evolua lucrurile, vom vedea, pentru că în momentul în care ai cucerit, trebuie să ști stăpânești. Vor reuși să stăpânească, se vor confrunta cu acțiuni de contraatacuri, vor avea o luptă de rezistență? Deocamdată asistăm doar la manifestații pașnice anti-război, cu sloganuri „rușilor, mergeți acasă“ în orașele cucerite. S-au transmis imagini“, a spus Virgil Bălăceanu.
Generalul a fost întrebat de Cosmin Prelipceanu despre asemănările între bătălia de la Alep, din Siria, și asaltul asupra Mariupolului și despre capacitatea generalilor ruși care gestionează acest război:
„Abordările sunt, însă, diferite, dar ați atins un punct care într-o analiză ar spune în felul următor și ar fi unul din argumentele care ne spune de ce rezistă atât de bine armata ucraineană. Generalii ruși, comandanții lor, nu au prea multă experiență, pentru că războaiele precedente sunt cam de mult timp întâmplate. Războiul din Georgia a fost de scurtă durată și acest model s-a vrut să fie aplicat și ucrainenilor. Avem cele două războaie din Crimeea și războiul din Siria. Nu au fost războaie de amploare și un număr important de lideri militari, comandanți și luptători au experiență mai redusă. În schimb, Ucraina a fost obligată din 2008, deci de mai bine de 14 ani, să-și ruleze comandanții și luptătorii în zona Donbas și la o declarație înainte de a începe invazia Federației Ruse, comandantul armatei, care este foarte discret în media, a spus „avem o armată și avem comandanți și luptători pregătiți, pentru că aproape 400.000 de oameni au fost dislocați într-o zonă în care se murea“. Și se murea diferit față de un spațiu de operare cum era Afganistanul, pentru că aici aveam impactul războiului clasic, se lupta în tranșee, se lupta cu foc de artilerie și lovituri ale rachetelor. Asta a făcut să le dea lor o experiență pe front, lucru care se vede acum.
Pe de o parte sunt instruiți și în sistem NATO. Alianța Nord-Atlantică a făcut o consiliere puternică armatei ucrainene, dar, pe de altă parte, nu era suficientă consilierea, ci vine și experiența lor din participarea în războiul din Donbas. De asemenea, trebuie să subliniem că este și dorința societății, a poporului ucrainean și a forțelor teritoriale de a rezista“, a adăugat Virgil Bălăceanu.
„Acțiunile de luptă ale Rusiei, neavând succes, au dus la prezența generalilor la fața locului. Există la militari această dorință de a fi în mijlocul militarilor. În primul rând pentru că trebuie să vezi cu ochii tăi, să dai misiunile, să stabilești elementele de cooperare, iar pe de altă parte să crească moralul trupelor, să simtă că e comandantul alături de ei și că-și riscă viața alături de ei. Asta i-a costat. Nu știm dacă numărul este exact. Sursele ucrainene spun de 5 generali și un comandor, rușii au recunoscut un singur general, dar lucrul acesta s-a întâmplat.
Pe de altă parte, trebuie să observăm modul în care apărarea ucraineană acționează pentru destructurarea sistemului de comandă și control al armatei ruse. O asemenea acțiune vizează și liderii, vizează și centrul de comandă, vizează și sistemul de comunicații, vizează și transmiterea datelor prin sistem informatic, dar și capacitățile de război electronic, cel care vizează comunicațiile. Atunci nu mai ai posibilitatea să conduci și să obții informații din teren“, a conchis generalul Bălăceanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News