Schimbare în Iran după moartea președintelui, în urma prăbușirii elicopterului. Gen. Bălăceanu: Deși este pe axa răului, nu e momentul să aplaudăm

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Gen. (R) Virgil Bălăceanu a vorbit despre schimbarea care se va produce în Iran, după moartea președintelui Ebrahim Raisi, în contextul tensionat din Orientul Mijlociu.

Generalul (R) Virgil Bălăceanu a intervenit la un post TV unde a vorbit despre cele două direcții cu care se va confrunta Iranul, după moartea președintelui Ebrahim Raisi, dar și altor oficiali iranieni în accidentul de elicopter de duminică, ce a avut loc în zona de nord-vest a Iranului, aproape de granița cu Azerbaidjanul.

Întrebat de realizatorul TV ce urmează pe plan intern, în Iran, dar și ce se întâmplă în contextul tensionat din Orientul Mijlociu după această tragedie, gen. Bălăceanu susține că ”nu cred că vom asista la modificări fundamentale. Va exista o continuitate de lideri la nivelul Iranului și din nou se va accentua criza din Orientul Mijlociu. De menționat, că până la urmă, triada, și este o triadă destul de curioasă, a făcut astfel ca războiul din Fâșia Gaza să rămână local, dincolo de schimbul de lovituri cu rachetele și dronele.

În istorie, în perioada următoare, lucrurile probabil vor fi mai evidente. Rămâne Iranul înscrisă în axa răului. Orice pierdere umană, mai ales a unor lideri este dureroasă până la urmă. Adică noi dacă plecăm de la ideea că trebuie să respectăm omul, sigur, trebuie să avem un gând de durere față de o asemenea pierdere”, a explicat gen. Virgil Bălăceanu la Realitatea Plus.

Generalul Bălăceanu: Însă nu cred că este momentul să aplaudăm

Cât privește o schimbare în Iran, în contextul în care potrivit imaginilor ajunse în spațiul public, cu iranieni care se bucurau de moartea președintelui, gen. Bălăceanu a afirmat că ”o schimbare în Iran se va produce, nu știm când. Știm prea bine că Iranul a fost cuprins cu o perioadă în urmă de manifestații de amploare, nu au dus la schimbarea regimului, dar asta înseamnă că undeva, în subsolul societății, în sensul ascuns al unor asemenea acțiuni, nu ca și termen peiorativ, există o asemenea opoziție.

Și sigur că sunt fracțiuni de populație care se bucură de așa ceva. Însă nu cred că este momentul să aplaudăm, chiar dacă Iranul este considerat un stat în axa răului, este un stat care a susținut și Hamas, și Hezbollahul, și Houthi și alte miliții pro-iraniene care acționează direct asupra forțelor occidentale, mai ales asupra SUA. Important este însă că s-a acționat cu înțelepciune, astfel încât în schimbul acelui schimb care ar putea să complice situația în Orientul Mijlociu, de lovituri cu rachetele și dronele, nu s-a ajuns la regionalizarea conflictului”, a mai spus gen. Virgil Bălăceanu. 

Citește și: Elicopterul care îl transporta pe preşedintele iranian s-a prăbușit. Siuația nu este bună, spun salvatorii. "Niciun semn de viață umană"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel