"Familia. Sub asediul modernității?" prima parte a programului "Valori și Modele" are o concluzie dramatică. Copiii de astăzi sunt uitați pentru bani, notorietate și carieră, iar ceea ce nu li se mai poate oferi sufletește li se oferă sub forma unor cadouri scumpe, precum smatphone-uri. Un telefon nu aduce fericirea copiilor uitati de părinti, însă aduce nefericirea copiilor ai căror părinți nu au posibilitatea să cumpere cadouri scumpe. Cei nefericiți devin cei uitați de părinții plecați în străinătate și intră în categoria celor nefericiți cu un smartphone. Aceasta este, pe scurt, situația copiilor din România, a generației învinșilor.
[caption id="attachment_314226" align="aligncenter" width="640"] Sursă foto: unicef.ro[/caption]"Familia. Sub asediul modernității?" a fost punctul de plecare al sublinierii problemelor din societatea românească. Una dintre probleme este chiar școala, despre care unul dintre moderatori, Andrei Crăciun, spunea că "nu-și face așa cum ar trebui temele".
Daniela Buzducea, expert advocacy, a subliniat stagnarea într-o societate cu probleme "Sunt asistent social și lucrez de 20 de ani pentru copii. Mi-ar plăcea să vă spun că s-a schimbat ceva, dar nu pot". Ea a adăugat "Copii sunt fără acces la servicii, în familii care se confruntă cu probleme pe care le-am discuta într-o săptămână". A atras atenția că nu este necesar să faci ceva pentru copiii din instituții, ci să faci ceva pentru copiii din familii pentru că "în timp ce copiii din instituții erau scoși pe ușă, tot mai mulți copii veneau dinspre familii".
Generația "ultra răsfățată" a învinșilor
Jurnalistul Mihnea Măruță este de părere că "fiecare generație de învingători crește una de învinși", iar generația de astăzi, copiii de astăzi sunt nepregătiți din cauza părinților. Au fost învățați că "nu se mai poate întâmpla nimic catastrofal. Au totul. Dacă în clasa a doua au Iphone și în a treia iPpad, cum va reacționa el când va fi adult?". Mihnea Măruță a adăugat "Creștem o generație ultra răsfățată și ultra nepregătită și pentru asta suntem responsabili".
Cristian Șoimaru, activist civic și social, completează "Nu aduce fericirea un iPhone sau un iPad, dar îi face nefericiți pe cei care nu au".
Pierderea copiilor pentru bani, carieră, notorietate
Cristian Șoimaru susține că "Foarte multe cupluri nu mai au timp pentru a-și trăi relația. Foarte mulți consideră că ideea de succes înseamnă carieră, bani și notorietate.". Însă, Daniela Buzducea atrage atenția că ruralul și urbanul, mai ales Bucureștiul, sunt două lumi total diferite. Dacă în rural "bunica amestecă în mămăligă în timp ce-i spune nepotului cum era mama acum șapte ani înainte să plece în străinătate", în urban "mama și tata își pupă copilul la zece noaptea, pentru că ei lucrează pentru o companie care îi plătește bine și le ia și viața". Șoimaru dă un verdict crunt: "Își pierd copiii". El spune că "îi sacrificăm" și că "ceea ce am dorit nu este ceea ce realizăm" pentru că un copil este copil doar o dată. Mihnea Măruță spune cu privire la plecatul în străinătate că unui copil "îi sunt de ajuns cei doi părinți". Buzducea adaugă "Nu cred că renunțăm la familie cu bună știință. Avem impresia că ei sunt acolo. Sunt momente unice în copilărie care nu se pot repeta".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News