Adolescenți mai tineri decât regimul „țarului” își exprimă perspectivele viitor în Rusia. Generația Putin, intervievată de Reuters

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Într-un articol recent, Reuters explorează perspectiva tinerilor ruși asupra celor 24 de ani de putere ai președintelui Vladimir Putin. Într-un interviu, Zaurbek, în vârstă de 27 de ani, vede în președinte garantul stabilității Rusiei, în timp ce Egor, în vârstă de 18 ani, afirmă ferm că liderii Rusiei sunt "nevrednici".

Ceea ce au în comun amândoi este că niciunul nu-și poate aminti vreun moment în care Putin, aflat la putere încă din ultima zi a anului 1999, nu a fost la conducerea Rusiei ca președinte sau prim-ministru.

În alegerile care vor avea loc săptămâna viitoare, Putin este setat să câștige un nou mandat de șase ani, care - dacă îl completează - i-ar permite să depășească pe Josef Stalin și să devină cel mai longeviv lider al Rusiei ultimilor 200 de ani.

"Suntem Generația Putin. Într-un sens, este corect să spunem că nu am văzut altceva", a declarat Zaurbek într-un interviu acordat în orașul sudic Vladikavkaz.

Putin se bucură de ratinguri de aprobare mult peste 80%, conform sondajelor de opinie, deși fiabilitatea datelor de sondare este deschisă la întrebări într-o națiune aflată în război și care a reprimat aspru disidența.

Cu toate acestea, tinerii sunt într-o oarecare măsură mai critici decât populația generală cu privire la direcția în care se îndreaptă țara.

Un sondaj din februarie realizat de cel mai cunoscut sondor rus, Centrul Levada, a arătat că 72% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani credeau că lucrurile se îndreaptă în direcția corectă - un procent care a scăzut la 64% în rândul rușilor cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani. Pentru populația în ansamblu, procentul a fost de 74%.

În interviuri televizate cu Reuters, tineri ruși din cinci orașe diferite au vorbit despre Putin și speranțele lor pentru viitor.

ZAURBEK BURNATSEV, VLADIKAVKAZ

Burnatsev trăiește în regiunea rusă Caucazul de Nord, care în anii care au urmat prăbușirii Uniunii Sovietice din 1991 a fost martorul războiului, luării de ostatici și atacurilor cu bombă.

El are o amintire deosebit de vie din copilărie. Într-o zi, în timp ce se întorcea acasă de la școală, mama sa l-a sunat panicată pentru a afla unde se află - a avut loc un "act terorist" la un târg local.

Astăzi lucrurile sunt mai stabile, și vrea să rămână așa.

"Ce îmi doresc? În primul rând, îmi doresc securitate și perspective pentru viitor, pentru dezvoltare și oportunități. Ceea ce observ acum - din ce îmi amintesc și ce avem acum, lucrurile s-au îmbunătățit. Sperăm că se vor îmbunătăți și mai mult. Doamne ferește să se întâmple ceva rău."

A vorbit într-un interviu la sediul campaniei electorale a lui Putin din Vladikavkaz, unde lucrează ca voluntar.

"Să spunem că susțin actualul președinte. Am de gând să particip la alegerile viitoare și cel mai probabil îl voi vota pe el."

EGOR LVOV, MOSCOVA

Lvov este critic la adresa autorităților, dar se opune ideii că ar putea considera să părăsească țara, așa cum au făcut sute de mii de alții de la începutul războiului.

"De ce ar trebui să plec? Oameni nevrednici au preluat puterea în țara mea și au controlat-o în ultimii 25 de ani. De ce eu trebuie să plec și nu ei? Cred că este timpul ca ei să plece sau să meargă la închisoare," spune Lvov.

La începutul acestui an, el a susținut campania electorală a lui Boris Nadezhdin, un posibil contracandidat al lui Putin care a vorbit împotriva războiului din Ucraina. Nadezhdin a fost descalificat din motive tehnice, dar Lvov spune că a fost remarcabil faptul că campania s-a desfășurat și "nimeni nu a încercat să ne bată cu un băț".

Este conștient de legile introduse de la începutul a ceea ce Putin numește "operațiunea militară specială" în Ucraina, în cadrul cărora oamenii pot ajunge la închisoare pentru "discreditarea" forțele armate sau pentru a răspândi informații false despre acestea.

"Ei bine, respect legea, indiferent de atitudinea mea față de ea. Este represivă, este greșită și injustă. Dar dacă nu o respect, m-aș împușca în picior."

El spune că opinia sa a devenit mai dogmatică. "Înțeleg că nu există niciun fel în care pot comunica cu o persoană care susține operațiunea militară specială și susține pe Putin. Acest lucru se datorează faptului că Putin și operațiunea militară sunt acum unul și același lucru."

ARTYOM KOLENOV, ROSTOV-PE-DON

Kolenov, în vârstă de 25 de ani, este student la agricultură și, ca și alții din familia sa înaintea lui, este un cazac - un urmaș al cavalerilor care au apărat frontierele Imperiului Rus. Figura sa robustă poartă un uniformă neagră cu epoleți și nasturi argintii. Ambiția sa este de a obține un loc de muncă bun în sectorul agricol și de a ajunge la rangul de lider cazac, sau ataman.

"Lucrurile sunt rele în Vest, dar pentru noi au devenit mai bune. Am început să mâncăm pâine cu unt și icre roșii. Acest lucru nu era cazul înainte. O spun în mod serios," spune el.

"Da, voi merge și voi vota la alegeri. Noi susținem pe Vladimir Vladimirovich Putin. Nu există alte persoane care ar putea conduce țara, pentru că în momentul de față dezvoltarea pe scară largă a statului este în curs de desfășurare."

ELIZAVETA KAZANTSEVA, EKATERINBURG

Kazantseva, în vârstă de 21 de ani, este studentă la sport și politică pentru tineret, și activistă pentru partidul liberal Yabloko în orașul Uralic Yekaterinburg. Luna trecută, ea și o prietenă au fost reținute și amendate după ce au depus flori pe un memorial de război în timpul unui eveniment neautorizat organizat de soțiile soldaților ruși care servesc în Ucraina.

"Am depus doar flori și am fost reținute, deși nu am scandat nimic, nu aveam afișe sau altceva de genul," spune Kazantseva. "Doar pentru a depune flori. Deci există o teamă că dacă autoritățile reacționează astfel, doar respirarea incorectă ar putea fi un motiv pentru ei."

Kazantseva spune că ea și părinții ei au aceeași viziune politică. Dar cu bunicii săi, care își formează opiniile din televiziunea de stat, e diferit. "Ei pur și simplu nu înțeleg cum este posibil să nu idolatrizezi autoritățile noastre și să vorbești altfel, nu ca ei."

Ea vrea să fie "o persoană bună care nu este în închisoare și poate spune ceea ce gândesc cu adevărat". Uitându-se înainte, ea vede "multe probleme" pentru Rusia în următorii 10 ani.

"Asta pentru că este nevoie să se rezolve conflictul politic extern (peste Ucraina) într-un fel sau altul. Este nevoie să găsim o soluție care nu va fi ușoară. Dar cred că Rusia va putea să îndure acest încercare și, în cele din urmă, să devină un stat liber și democratic."

MAXIM GOLOMARYEV, YAKUTSK

Golomaryev, în vârstă de 25 de ani, este student la universitate și un pasionat interpret de dansuri populare și moderne. Reflectând asupra evenimentelor din ultimii doi ani, el se concentrează pe artă, nu pe război sau politică.

"Desigur, am crescut ca dansator, am crescut în abilitățile mele de performanță," spune el.

Întrebat ce altceva s-a schimbat, el aludează la impactul sancțiunilor occidentale asupra Rusiei. "iPhone-urile nu funcționează corect, nici Apple Pay. Și ce? Continuăm să trăim fără Apple Pay și iPhone-uri."

El spune că va vota săptămâna viitoare, dar nu spune pentru cine.

"Alegerea unui președinte este importantă pentru fiecare persoană. Desigur, planific să votez. Aceasta este o datorie a fiecărui cetățean al Federației Ruse."

Ce va fi cu viitorul?

"Nu mă gândesc înainte," spune el, zâmbind. "Doar mă las dus de valul vieții. Atât."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel