Genetica și relațiile romantice de lungă durată. Există o legătură între ele?

Fotografie de la Sandro Crepulja/ Pexels
Fotografie de la Sandro Crepulja/ Pexels

Genetica și relațiile romantice: unii cercetători au încercat să înțeleagă dacă genetica are un rol în durata și gradul de satisfacție al relațiilor de cuplu.

Publicitate

Dragostea între două persoane poate apărea datorită prezenței mai multor factori, precum o serie de interese comune, atracție fizică sau valori împărtășite etc.

Potrivit State of Mind, cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică din Yale au efectuat un studiu pentru a examina efectele unei variații genetice a hormonului oxitocinei, care pare să joace un rol crucial în legăturile sociale, în special în ceea ce privește satisfacția conjugală. Astfel, scopul acestei cercetări a fost de a demonstra efectele acestor modificări asupra satisfacției conjugale.

La studiu au participat 178 de cupluri căsătorite cu vârste cuprinse între 37 și 90 de ani; fiecare subiect a trebuit să completeze un chestionar despre sentimentele sale de securitate și satisfacție în cuplu și, de asemenea, să furnizeze un eșantion de salivă pentru genotipare.

Genetica și relațiile romantice: rolul oxitocinei

Rezultatele arată că în cuplurile în care unul dintre cei doi parteneri are o variantă genetică legată de gena oxitocinei, numită genotip GG, există sentimente de siguranță și satisfacție conjugală semnificativ mai mari decât în ​​alte cupluri. În plus, persoanele cu genotipul GG au un model de atașament mai puțin anxios, mai puține probleme de stima de sine, sensibilitate scăzută la respingere și o frecvență mai mică a comportamentelor de căutare a aprobării, ceea ce favorizează stabilitatea căsătoriei.

În concluzie, este posibil să credem că progresul și stabilitatea unui cuplu se datorează cu siguranță experiențelor relaționale împărtășite în timp, dar pot fi influențate și de predispozițiile genetice ale fiecăruia dintre cei doi parteneri.

Pe viitor ar fi de dorit să ne concentrăm asupra modului în care aceste variante genetice înnăscute pot interacționa cu experiențe relaționale pozitive sau negative specifice, influențând în consecință calitatea relației de cuplu.

Citește și:

Semne care prevestesc că mariajul tău se va termina cu un divorț

Potrivit directorului executiv al Institutului de Cercetare a Relațiilor, prof.John Gottman, da! În șaisprezece ani de cercetare, a învățat să prezică ce cupluri vor ajunge să divorțeze și care vor rămâne solide în timp. Este posibil să se facă această predicție pe baza unei metodologii efectuate cu o acuratețe de 91%. Din aceste analize au reieșit comportamente care, dacă sunt prezente, duc inevitabil la destrămarea cuplului, potrivit State of Mind.

Primul semn: O abordare dură 

Primul dintre aceste semne este modul în care începe o ceartă. Când un partener începe să folosească o abordare dură, cum ar fi a fi negativ, acuzator sau disprețuitor, abordare se va termina prost, derivând într-o ceartă destul de gresivă. Pe de altă parte, atunci când un partener începe o discuție lent, calm, doar pentru a clarifica diverse aspecte, cel mai probabil se va termina pe același ton pozitiv.

Al doilea semn: Cei patru călăreți ai Apocalipsei

Negativitatea prezentă în interacțiunile normale ale unui cuplu poate devasta o căsătorie sau un parteneriat. De fapt, într-o relație există patru tipuri de schimburi negative, letale. Gottman i-a clasificat drept ”cei patru călăreți ai Apocalipsei”. De obicei, acești patru călăreți reprezintă critică, dispreț, apărare și închiderea. Citește în continuare aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel