Consiliul Provincial aduce un omagiu comunității românești din Castellon printr-o expoziție intitulată "Geniile culturii românești". Este vorba despre o expoziție care cuprinde 20 de panouri fotografice cu imagini din viața și activitatea unor personalități care și-au lăsat amprenta asupra patrimoniului cultural al poporului român.
Vicepreședintele Consiliului Provincial din Castellón și deputat provincial de Bunăstare Socială, Patricia Puerta, a participat, joi, la inaugurarea expoziției Geniile culturii românești, unde a subliniat "nivelul ridicat de integrare pe care comunitatea românească l-a avut în provincia noastră, o integrare care a contribuit la conturarea societății actuale din Castellón".
Comunitatea românească "este o parte foarte importantă a orașului nostru, a provinciei noastre, și este întotdeauna o onoare să organizăm, împreună, activități ca aceasta, care ne aduc un pic mai aproape de cultura română", a subliniat Patricia Puerta.
Expoziția, organizată de Institutul Hispano-Român în colaborare cu Muzeul de Istorie Teodor Cincu de Tecuci și Departamentul pentru Românii din Diaspora, cuprinde 20 de panouri fotografice cu imagini din viața și opera unor personalități care au avut o activitate culturală și socială deosebită și care și-au lăsat amprenta asupra patrimoniului cultural al poporului român. Lucrarea va fi instalată în holul Palacio de las Aulas și va putea fi vizitată până pe 18 noiembrie.
În acest sens, vicepreședintele a subliniat că "valorizarea și vizibilitatea marii contribuții a anumitor persoane este fundamentală pentru a recunoaște munca depusă și pentru a continua să scriem istoria unui popor. De aceea credem că este atât de important să sprijinim inițiative ca aceasta".
Puerta a mulțumit, de asemenea, Primăriei Castelló, Consulatului României, Institutului Hispano-Român, Muzeului de Istorie Teodor Cincu din Tecuci, Departamentului pentru Românii din Diaspora și întregii comunități românești "pentru că au contat din nou pe Consiliul Provincial Castellón pentru organizarea acestui tip de eveniment".
În cele din urmă, deputatul provincial a încheiat asigurând că comunitatea românească "face parte din Castell; Castelló nu ar fi Castelló care este astăzi fără voi și că, desigur, Consiliul Provincial Castellón va fi întotdeauna acolo pentru a vă sprijini în orice aveți nevoie".
Cele cinci personalități alese pentru această ocazie sunt:
Mihai Eminescu, omul deplin al culturii românești, poet, prozator și jurnalist român, considerat cea mai cunoscută și influentă personalitate a literaturii române.
Nicolae Iorga, istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, profesor universitar și academician și, potrivit lui George Călinescu: "un Voltaire al culturii românești" în primele decenii ale secolului XX.
Constantin Brâncuși, sculptor român care a contribuit la înnoirea limbajului și a viziunii plastice în sculptură, ales membru post-mortem al Academiei Române.
Mircea Eliade, istoric al religiilor, filozof și profesor universitar, autor a peste 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filozofice traduse în 18 limbi și a circa 1.200 de articole și recenzii pe diverse teme. Operele complete ale lui Mircea Eliade cuprind peste 80 de volume și este membru post-mortem al Academiei Române.
Gheorghe Petrașcu, pictor din Tecuci, academician, fondator al unei mișcări artistice caracterizate de o coloristică serioasă și concentrată și de puterea evocatoare a obiectelor și peisajelor, cuprinse în mediul lor imediat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci