Geniul lui Einstein, comemorat cu un nou muzeu. Vezi ce țară a decis să deschidă muzeul

Albert Einstein / Foto Pixabay
Albert Einstein / Foto Pixabay

Albert Einstein va avea propriul său muzeu, într-un oraș multicultural. 

Israelul pregăteşte construcţia unui muzeu dedicat marelui fizician Albert Einstein (1879-1955), după ce Guvernul de la Tel Aviv a aprobat duminică proiectul în valoare de 18 milioane de dolari, transmit DPA și Agerpres. Muzeul va fi construit pe terenul Universităţii Ebraice din Ierusalim.

Albert Einstein s-a născut la Ulm, în Germania, dar, fiind evreu, a fost nevoit să fugă în Statele Unite ale Americii pentru a scăpa de opresiunea nazistă. Unul dintre fondatorii Universităţii Ebraice, Einstein a lăsat moştenire acestei instituţii care s-a deschis în 1925, scrierile şi bunurile sale. În 1921 Einstein a primit Premiul Nobel pentru Fizică.

Proiectul noului muzeu, coordonat de Ministerul Patrimoniului Ierusalimului şi de Universitatea Ebraică, include construcţia unei clădiri unice în cadrul Campusului Safra al universităţii, pentru a adăposti în întregime arhivele Einstein.

Arhivele vor fi disponibile în format digital


Aceste arhive vor fi accesibile publicului larg în format digital, iar muzeul va servi şi ca spaţiu pentru inovaţii ştiinţifice şi educaţie tehnologică.

Muzeul îşi propune să scoată în evidenţă şi conexiunea profundă pe care fizicianul a avut-o cu destinul poporului evreu, cu statul Israel şi cu Universitatea Ebraică din Ierusalim, pe care a fondat-o.

Vizitatorii vor putea face un tur ale unor replici ale bibliotecii şi biroului celebrului fizician şi vor putea vedea câteva documente originale ale acestuia.

Responsabilii proiectului se aşteaptă ca Muzeul Albert Einstein din Ierusalim să devină în scurt timp o importantă atracţie turistică.

Premiul Nobel pentru Fizică 2022: Trei cercetători împart premiul de aproape 1 milion de euro pentru inovaţie în domeniul mecanicii cuantice

Cercetătorii Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger au fost recompensați, marți, cu premiul Nobel pentru fizică pe anul 2022 pentru “experimente revoluționare” în domeniul mecanicii cuantice.

Potrivit unui anunț făcut în urmă cu câteva minute de Academia Regală Suedeză de Științe pe Twitter, cei trei câştigători vor împărţi premiul. “Alain Aspect, John Clauser și Anton Zeilinger au realizat experimente revoluționare folosind stări cuantice încurcate, în care două particule se comportă ca o singură unitate chiar și atunci când sunt separate. Rezultatele lor au deschis calea pentru o nouă tehnologie bazată pe informații cuantice”, se arată în comunicatul de presă de pe nobelprize.org.

Amintim că fizica a fost primul domeniu menționat de chimistul și omul de afaceri suedez Alfred Nobel în testamentul său prin care s-au pus bazele acordării acestor premii încă din anul 1901, după cum se arată pe nobelpeaceprize.org. În perioada 1901-2019 au fost acordate 113 premii Nobel pentru Fizică. Din acestea, 47 au fost acordate câte unui cercetător per ediție, iar până acum trei femei sunt pe lista laureaților: Marie Curie (1903), Maria Goeppert-Mayer (1963) și Donna Strickland (2018). Fizicianul Albert Einstein a fost recompensat în 1921. Citește continuarea articolului și află mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel