Mircea Geoană a declarat, la Craiova, că publicarea în presă a stenogramelor, care fac parte din dosare instrumentate de Parchet, este o "chestiune de vulnerabilitate" la adresa siguranţei naţionale.
Mircea Geoană a declarat, într-o conferinţă de presă, că folosirea stenogramelor în presă reprezintă o "hemoragie antidemocratică" pentru societatea românească.
"Mi se pare scandalos. Că stenograma îi place unuia şi nu-i place altuia, iar după aceea îi vine şi celuilalt rândul, e un lucru secundar. Suntem în faţa unei situaţii, o hemoragie democratică sau antidemocratică, care este preocupantă pentru sănătatea corpului social şi democratic românesc", a spus Geoană.
El a afirmat că publicarea convorbirilor telefonice, care reprezintă probe în diverse dosare instrumentate de procurori, este o adevărată "vulnerabilitate" la siguranţa naţională a statului.
"Este inacceptabil ca scurgerea deliberată de stenograme către mediul public să devină o practică în statul de drept numit România. Eu cred că este cu adevărat o chestiune de vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale şi a sistemului statului de drept", a declarat Geoană.
Preşedintele Senatului a spus că stenogramele sunt oferite spre publicare de cei care au "acces" la informaţii, precizând că cei care încurajează astfel de lucruri sunt "cei din zona puterii".
"Cei care încurajează sunt cei din zona puterii, fie cei care ascultă, fie cei care beneficiază de aceste ascultări. Să nu-mi spună mie cineva că nu există în acest moment un mecanism deliberat de transmitere către opinia publică în mod selectiv a stenogramelor care interesează pe unul sau pe altul din zona decidenţilor politici. Mi se pare de o gravitate incredibilă, faptul că există o practică consolidată care este antidemocratică şi neconstituţională. Această practică este încurajată de cei care au acces la aceste informaţii", a mai spus fostul lider social-democrat.
Mircea Geoană a mai spus că instituţiile parlamentare ar trebui să se sesizeze în cazul "scurgerii" de informaţii din diferite dosare instrumentate de Parchet.
"Sper ca instituţiile parlamentare care se ocupă şi de controlul serviciilor de informaţii, şi de controlul Justiţiei să-şi facă datoria şi să se sesizeze. Am să încurajez şi am să susţin o dezbatere în Senat pentru că dincolo de faptul că azi poţi fi tu vizat, mâine altul sau preşedintele cu anturajul său, apropo de băieţii deştepţi din energie, nu mă interesează destinatarul. Mă interesează că acest lucru într-un stat democratic pare normal, deşi este profund anormal", a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News