Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a tranmsis un mesaj privitor la rezultatele din România ale testelor PISA.
Mircea Geoană şi-a lansat la Timişoara cartea „Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO“, în cadrul unei dezbatari moderată de Simona Neumann, Aspen Fellow şi fost Director executiv al Asociaţiei Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023. În cadrul evenimentului, secretarul general adjunct al NATO a făcut referiri și la rezultatele din România ale testelor PISA.
„Eu, când văd rezultatele clasamentelor de educaţie din Europa şi PISA pentru copiii ţării mele - nu pot să vorbesc mai mult pentru că am un job oficial - dar este absolut revoltător să te complaci în situaţia în care mai mult de jumătate din copiii tăi, trecuţi printr-un sistem de educaţie, sunt analfabeţi funcţional.
Am jumătate dintre copiii României care se nasc la ţară, jumătate se nasc în Diaspora şi eu în continuare mă prefac că nu văd că oamenii, copiii mei, copiii de rromi, 75% dintre aceştia nu reuşesc să ajungă la un nivel de educaţie minimă, nu medie. Cred că trebuie să ne apucăm de educaţie mult mai devreme, la doi ani de zile trebuie să ne apucăm de o formă de educaţie, pentru că este dovedit ştiinţific că, până la 6 ani de zile acolo se pune fundaţia, după aia vine educaţia formală“, a spus Geoană.
Potrivit lui Mircea Geoană, e bine să existe șanse egale pentru toți copiii, indiferent de statutul social al acestora.
„Cred că putem să repornim ascensorul social în care şi un copil din cea mai necăjită familie din ţara asta să aibă o şansă corectă. Nu e o garanţie a succesului, dar e o şansă că poate să concureze, în condiţii cât de cât echilibrate, cu un copil din inima Timişoarei, dintr-o familie înstărită din România. Asta nu este o chestiune de stânga sau de dreapta. Este o chestiune de moralitate în societate şi cred că şi un om care are convingeri mai liberale, de dreapta să spunem, înţelege că fără forţă de muncă calificată nu ai cum să-ţi creşti business- ul, nu are cum să crească economia. Indiferent cum te uiţi, educaţia este centrală“, a mai precizat secretarul general adjunct al NATO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News